Meclis'ten Sert Önlemler: Saldırgan Sürücüye Trafikten Men ve Rekor Ceza

TBMM Genel Kurulu, Karayolları Trafik Kanunu'nda devrim niteliğinde değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Özellikle 'saldırgan sürücü' olarak tanımlanan kişilere yönelik ağır yaptırımların damga vurduğu yeni düzenlemede, trafik güvenliğini tehlikeye atanlara rekor cezalar kapıda.

Trafikte bir başka aracı taciz amaçlı ısrarla takip eden veya araçtan inerek saldırgan tutum sergileyen sürücüler için ağır yaptırımlar yolda. Meclis'te görüşülen teklife göre, bu tür davranışlarda bulunanlara 180 bin lira idari para cezası kesilecek. Ayrıca bu kişilerin ehliyetlerine 60 gün süreyle el konulurken, araçları da 30 gün trafikten men edilebilecek.

Hız İhlalinde Ehliyete El Konulacak

Hız sınırlarını aşan sürücüler için kademeli bir ceza sistemi devreye giriyor. Belirlenen limitlerin üzerine çıkanlar için şu sürelerle ehliyet geri alınacak:
46-55 km/s aşımında: 30 gün
56-65 km/s aşımında: 60 gün
66 km/s ve üzeri aşımda: 90 gün

Ambulans ve İtfaiyeye Yol Vermemenin Bedeli Ağırlaştı

Geçiş üstünlüğü olan araçlara yol vermeyen sürücüler için cezalar caydırıcı seviyeye çekiliyor. Cankurtaran, itfaiye veya acil hasta taşıyan araçların yolunu kesenlere 46 bin lira ceza kesilecek ve ehliyetlerine bir ay süreyle el konulacak. Diğer geçiş üstünlüğü olan araçlara hak tanımayanlar ise 15 bin lira ödeyecek.
Plaka Değiştirene ve Yarış yapana Taviz Yok
Plakasının okunmasını engelleyecek şekilde değişiklik yapanlara 140 bin lira ceza verilecek. Sokak aralarında veya yollarda yarış yapan motorlu araç sürücüleri ise 46 bin lira ceza alırken ehliyetlerinden tam 2 yıl boyunca mahrum kalacak.

Kazayı Bırakıp Kaçana Hapis Cezası

Ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, yetkililerden izin almadan olay yerinden ayrılan sürücüler için hapis yolu açılıyor. Bu durumda olan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi öngörülüyor. Ayrıca kırmızı ışık ihlaliyle kazaya sebebiyet verenlerin belgeleri 60 gün geri alınacak ve iade için psikoteknik rapor şartı aranacak.

Milli Parklarda Doğayı Bozana Hapis

Düzenleme sadece trafikle sınırlı değil. Milli parkların ekosistemine zarar veren, doğal dengeyi bozan kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilebilecek. Milli parklara kaçak giriş yapanlar ise giriş ücretinin 14 katı ceza ödeyecek.

Av Yasaklarına Dev Zam

Yaban hayatını korumak amacıyla av yasaklarına uymayanlara yönelik cezalar da katlanıyor. Yasaklı alanlarda avlananlara verilen cezalar, bölgenin statüsüne göre 10 bin lira ile 15 bin lira arasına yükseltiliyor.

Bakmadan Geçme