Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirilen 35’inci Ahilik Kültür Haftası kutlama etkinliklerine katıldı.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı’nda gerçekleştirilen Ahilik Kültür Haftası törenine Malatya Valisi Hulusi Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Battalgazi Kaymakamı Erkan Savar, Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, Doğanşehir Belediye Başkanı Durali Zelyurt, Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Özkan, Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Şevket Keskin, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Ali Evren, STK Temsilcileri, Siyasi Parti İl Başkanları, İl Müdürleri, Muhtarlar ve esnaflar katılım sağladı.
Programın açılış konuşmasını yapan MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ahiliğin sevgi, saygı, kardeşlik, bolluk ve bereket ve hoşgörü ile tamamlandığını belirterek, Ahilik Kültür Haftası’nın tüm esnaflara hayırlı olması temennisinde bulundu.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Ahiliğin cömertlik, adalet, hak, hukuk ve dürüstlük olduğunu belirterek “Ahilik dürüstlük demektir, adalet demektir, hak demektir, hukuk demektir, cömertlik demektir, eline, beline, diline, sahip olmak demektir, sofranın açık olması demektir, dilinin tutulması demektir. Ahi Evran'ı Veli Hazretleri Anadolu’ya Sayram'dan gelmiştir. Ahmet Yesevi Hazretleri tarafından sanat erbabı olarak yetiştirilen ve Anadolu'ya göndererek Anadolu'da bu sanatların inkişaf edilmesi, sanatla da irşad edilmesini gerçekleştirmiştir. Sanattaki ve zanaattaki yapıyı oturtmuş, adil, adaletli, doğruyu ifade ederek, saygınlığıyla Anadolu'nunTürkleşmesi ve İslamlaşmasını gerçekleştirmiştir. Dolayısıyla Ahi Evran'ın bugün ve günümüzde geçerliliğini yitirmemiş olması adalet, hak, hukuk, düzgünlük ve Türk olgusunu benimsemiş olmasıdır.
Bizler de Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerimiz olarak esnafımızın her zaman yanında olduk. Özellikle pandemi süreci içerisinde esnafımızın o süreci en ucuz hasarla atlatılması noktasında hakikaten çok büyük gayretler gösterdik. O dönemde esnafımıza her türlü yardımlar yapıldı, her türlü destekte bulunmaya gayret gösterdik” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Malatya’ya müjdesinin olacağını da ifade eden Başkan Gürkan, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız ile yaptığımız görüşmede, TOKİ tarafından 500 işyerinin yapılması noktasında mutabakat sağladık. Ayrıca, bin 500 tanede ilgili sektörler bazında dükkânları 3 bin dönümlük alana 2 bin dükkân yaparak, Malatya’daki esnafımızın daha sağlıklı ve iyi imkânlara sahip olmaları için gayret göstereceğiz. Bütün esnaflarımızın Ahilik Kültür Haftası’nı tebrik ediyorum” dedi.
Malatya Valisi Hulusi Şahin ise, “Ahilik, aslında bizi biz yapan değerlerdir. Atatürk’ün 10.Yıl Nutku’nu bağladı son bir bölüm var, ‘Asla şüphem yoktur ki, Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı’ diyor. ‘Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı’ dediği işte bunlar. Biz bunları unuttuğumuz için üç kıtaya hükmeden o büyük medeniyeti elimizden kaçırdık. Bizim çocukluğumuzdaki dükkânların isimlerini hatırlayın; ‘Kanaat Berberi’ bunlar hep ahilik kültürünün ifadeleridir. Büyükşehir Belediye Başkanımız o değerleri sıraladı, bir tek rekabet yok. Bugün ki dünyanı şekillendiren maalesef o kapitalizmin bize dayattığı, dünyayı mahveden, vahşi ve kör kapitalizmin dayattığı temel ilke rekabettir. Yani suyu da, insanı da, toprağı da sömür sömür hep de kazan. Bizim ahilik kültürümüzde bu yok. Biz yaşarız ve yaşatırız. Ahilik teşkilatımız böyle bir kültür, bir medeniyet inşa etti. Tekrardan Ahilik Kültür Haftası’nı kutluyorum” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Malatya Valisi Hulusi Şahin ile Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan törene katılan protokol üyeleriyle beraber, yılın Ahi’si seçilen ayakkabı üreticisi Kadir Ünal'a kaftan giydirerek, şed kuşanmasını gerçekleştirdiler.
Program sırasında, Usta Kadir Ünal, kalfa Umut Bulut ve çırak Ramazan Sönmez'e plaket ve çeyrek altın verildi.
Daha sonra katılımcılara "Ahilik pilavı" adıyla Akçadağ yöresine ait etli pilav ve ayran ikram edildi.