Malatya'da Keyfi İmar Değişikliğine Son! Resmi Gazete'de Yayımlandı

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle, imar planı değişikliklerinden doğan değer artışının büyük bölümü kamuya aktarılacak.

Yeni Yönetmelik Yürürlüğe Girdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan 'İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Uygulama Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme, imar planı değişiklikleri sonucu taşınmazların değer kazanmasından doğan kazancın yüzde 90'ının kamuya aktarılmasını öngörüyor. Daha önce yayımlanan 7534 sayılı Kanun kapsamında yapılan değişiklikle, plan değişikliği sonucu değeri artan taşınmazlardan 'değer artış payı' alınması zorunlu hale getirildi.

Keyfi İmar Değişikliklerine Son

Yeni düzenleme ile şehirlerin plansız büyümesinin ve keyfi imar değişikliklerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Böylece şehircilik ilkeleri güçlendirilirken, kamu yararı esas alınarak adil ve dengeli bir kaynak paylaşımı sağlanacak.

Vatandaşa Ödeme Kolaylığı

Değer artış payı yalnızca arsa değerindeki artışa yönelik olacak. Vatandaşlara ödeme kolaylığı sağlanırken, peşin ödeme yapanlara yüzde 10 indirim uygulanacak. İsteyen mülk sahipleri ise taksitle ödeme yapabilecek.

Kamulaştırılamayan Taşınmazlara Çözüm

Yönetmelik kapsamında ayrıca, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu ek-1 maddesi kapsamındaki taşınmazlar için yeni bir çözüm getirildi. Daha önce kamu hizmet alanı olarak planlanan ancak kamulaştırılamayan taşınmazlarda, kamu kurumlarının artık ihtiyaç duymaması ve ilgili idarenin onay vermesi halinde plan değişikliği yapılabilecek. Böylece mülkiyet üzerindeki kısıtlamalar kaldırılarak vatandaş mağduriyetinin önüne geçilecek, kamu ile mülk sahipleri arasındaki anlaşmazlıklar dava sürecine taşınmadan çözülebilecek.

Planlı Gelişim ve Toplumsal Fayda

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, düzenleme ile şehirlerin planlı gelişimini sağlamayı ve kamunun hak ettiği payı alarak toplumsal faydayı artırmayı amaçlıyor.

Bakmadan Geçme