Malatya'da İnşaat Krizi! 80 Kişiyi Mağdur Eden İddia!
Malatya'nın Özalper Mahallesi'nde yürütülen yerinde dönüşüm projesi, farklı aşamalarda kalan 4 inşaat nedeniyle krize dönüştü. İddialara göre bir yapı ruhsatsız olduğu için mühürlendi, diğerlerinde de çalışmalar durdu, depremzedeler de ev hayali kuran vatandaşlar da mağdur oldu. Vatandaşlar firmaya ulaşamadıklarını belirterek mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor.
Malatya'nın Özalper Mahallesi'nde yürütülen yerinde dönüşüm projesi, iddialara göre ciddi bir mağduriyet krizine dönüştü.
Aynı ada üzerindeki 4 inşaatın farklı aşamalarda kalması mahallede belirsizliği büyütürken, bir yapının ruhsatsız olduğu gerekçesiyle mühürlendiği, diğerlerinde ise çalışmaların durduğu öne sürülüyor.
Yaklaşık 80 Kişi Mağdur
Mağdurlardan Mahmut Ordu, yaklaşık 1 milyon TL peşinat verdiklerini ve kalan tutar için ayda 50 bin TL ile inşaat sonunda teslim şeklinde anlaşma yapıldığını belirterek, 'Yaklaşık olarak 1 milyon TL peşinatı verdik, geriye kalan kısmı için ayda 50.000 TL ve inşaat sonunda teslim anlaşması yaptık. Bizim bulunduğumuz blokta şu anda kazısı yapılmamış bir blok, bizim daha ruhsatımız bile yok. Şu ana kadar 1 milyon 700 bin TL ödeme yaptık. Biz bu işe girerken kayıplarımız çok fazla oldu; altın bozdurduk, borç aldık. Ortalama 80 mağdur var.' İfadelerini kullandı.
Ruhsatsız Proje İddiası! Mağdurlar Endişeli
Evlerinin ruhsatının alınmadığını ve inşaatın başlamadığını dile getiren Elif Şekerci ise 'Evimizin ruhsatı alınmadı, daha yapımına başlanmadı, kredimiz de kaybolacak. Eğer zamanı geldiğinde yapılmazsa normalde 10 ya da 11 ayda dairemizi teslim edeceğini söylemişti. Ancak ruhsat alınmadığı için 6 ayda mühür vuruldu, öylece duruyor.' dedi.
Milyonluk Ödemelere Rağmen İlerleme Yok
Taşeron olarak çalışan Tacettin Yüksektepe ise ödeme konusunda sürekli oyalandıklarını ifade ederek, yaşadığı süreci şu sözlerle anlattı: 'Kalıp, demir işçiliğini yapıyorum, ben taşeronum. Sürekli 'Para gelecek, ondan sonra para vereceğiz' diyerek bizi oyaladı, biz de kabul ettik, tamam dedik. 2-3 defa işi durdurdum. Ben de hızlı başladım, binaları 3-4 ayda diktim. Ondan sonra tam 5 aydır beni oyalıyor. 'Bugün yarın' bitmiyor. Benim 5 milyon 377 bin TL nakit, sözleşmeli, tasdikli alacağım var. Bu insanlardan para toplamış, daire satmış; yani hayali daire. Bir de emlakçılar üzerinden 20 tane daire Çevre Şehircilik'e geçmiş. Bu daireleri insanlara satmış; kimisine 2, kimisine 3 milyona satmış, para toplamış. Anlayacağınız 13 tane daha mağdur çıktı. Yani toplamda 30 milyon TL para toplamış.'
Yüksek Peşinatlar, Tamamlanmayan İnşaat
Mağdurlardan Hakan Doğan ise yüksek miktarda ödeme yaptıklarını belirterek, firma yetkilisinin kendilerini sürekli oyaladığına dikkat çekti. Doğan, 'Yılbaşından önce arkadaşımla birlikte 2 tane daire aldık, 3 katı verdi. Bir de 2 bloktan bir daire verecekti, bizden 3,5 milyonun üzerinde para aldı. Hepsini iyi niyetle verdik, herhangi bir geri ödeme yapmadı. Bizi oyalayıp duruyor. Ben emlakçının aracılığıyla ev aldım. Firma yetkilisi beni engellemişti ama sonra engelimi kaldırıp, 'Beni rezil etme, itibarımızı zedeleme, birkaç güne paranı vereceğim' diye konuştu.