Malatya'da Depremde Yıkılan Dağdeviren Apartmanı Davasında Karar Çıktı!
Malatya'da 6 Şubat depremlerinde yıkılan ve 3 kişinin hayatını kaybettiği Dağdeviren Apartmanı'na ilişkin davada mahkeme kararını açıkladı. Yargılamada 4 sanık hapis cezasına çarptırılırken, sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına hükmedildi.
Malatya'da, 6 Şubat 2023 depremlerinde yıkılan Dağdeviren Apartmanı'yla ilgili yürütülen yargılamada karar aşamasına gelindi. Enkaz altında 3 kişinin yaşamını yitirdiği, 1 kişinin yaralandığı binanın yıkılmasına ilişkin davada mahkeme heyeti, dört sanık hakkında hapis cezası verdi. Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tarafların avukatları katıldı. Başka bir dosya kapsamında tutuklu bulunan sanık Bülent Yeroğlu ise duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı.
Dağdeviren Apartmanı Davasında Sanıklara Verilen Cezalar Açıklandı
Duruşmada esas hakkındaki görüşünü bildiren savcı, sanıklardan A.T.Y'nin hayatını kaybettiğini belirtti. Savcı, diğer sanıkların birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan cezalandırılmasını talep etti. Sanık müdafileri ise binanın ilk depremde yıkılmadığını, ikinci depremde çöktüğünü savunarak müvekkillerinin beraatini istedi. Savunmalarda, yetkililerin binalara girilmemesi yönündeki uyarılarına uyulmamasına da dikkat çekildi. Sanık Bülent Yeroğlu da binanın 1975 deprem yönetmeliğine uygun inşa edildiğini öne sürdü. Yapının ilk depremi ayakta atlattığını, ikinci depremde yıkılması nedeniyle olayla kendisi arasındaki nedensellik bağının ortadan kalktığını savundu. Mahkeme heyeti, yargılama sonunda A.T.Ü. ile Bülent Yeroğlu'na 7 yıl 6'şar ay hapis cezası verdi. A.Ö. ve M.B. ise 5 yıl 6 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca sanıklar hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar verildi.
Depremde 3 Kişi Hayatını Kaybetmişti
6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Dağdeviren Apartmanı'nda üç kişi yaşamını yitirmiş, bir kişi de yaralanmıştı. Olayın ardından A.T.Ü., A.T.Y., B.Y., A.Ö. ve M.B. hakkında, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçlamasıyla dava açılmıştı. Sanıklar için hazırlanan iddianamede 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Mahkemenin açıkladığı kararla birlikte, Malatya'da depremde yıkılan Dağdeviren Apartmanı'na ilişkin davada dört sanık yönünden hapis cezaları belirlenmiş oldu.