Malatya'da Ailelerin Başlattığı Tiyatro Yolculuğu Büyüyor
Malatya'da ailelerin bir araya geldiği ortamlarda başlayan canlandırmalar, 14 çocuğun yer aldığı tiyatro grubuna dönüştü. Velilerin senaryo ve kostüm desteğiyle son bir yılda 6 kez sahneye çıkan çocuklar, gösterileriyle yaklaşık 1000 kişiye ulaşırken tiyatro sayesinde özgüvenlerini de geliştirdi.
Malatya'da ailelerin çocuklarıyla birlikte geçirdiği zaman, farklı bir sosyal etkinliğin doğmasına öncülük etti. Bir araya gelen ailelerin çocuklarına peygamberlerin hayatını anlatmasıyla başlayan süreçte, miniklerin öğrendiklerini canlandırarak aktarması tiyatro çalışmalarının temelini oluşturdu. İlk gösterilerini ailelerinin karşısında sergileyen çocuklar, aldıkları olumlu tepkiler üzerine çalışmalarını okullara da taşıdı. Aralarında kardeşlerin de bulunduğu 14 öğrenciden oluşan tiyatro grubu, velilerinin desteğiyle yeni oyunlar hazırlamayı sürdürüyor. Son bir yılda 6 kez sahne alan çocuklar, gösterileriyle yaklaşık 1000 kişiye ulaştı.
Senaryodan Kostüme Her Aşamada Velilerin Desteği
Tiyatro çalışmalarının büyümesinde ailelerin emeği önemli rol oynuyor. Veliler, çocukların sahneleyeceği oyunların konularını belirleyip senaryolar üzerinde çalışırken kostümlerin hazırlanmasına da katkı sunuyor. Velilerden Seval Sarıoğlu, çocukların yeteneklerini ortaya çıkarabilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçladıklarını belirtti. Çocukları ekran başından uzaklaştırmak için yalnızca uyarıda bulunmanın yeterli olmadığını dile getiren Sarıoğlu, onların ilgisini çekecek etkinliklere yönelmelerinin önem taşıdığını ifade etti. İlk oyun için kostümleri kendisinin diktiğini anlatan Sarıoğlu, yaklaşık 14 kostüm hazırladığını, daha sonra diğer velilerin de çalışmalara katıldığını söyledi. Sarıoğlu, çocukların sahnedeki deneyimlerinin artmasını ve tiyatro grubuna daha fazla öğrencinin katılmasını istediklerini kaydetti.
Okullardan Yeni Gösteriler İçin Talep Geliyor
Velilerden Hilal Bakan da ailelerin karşısında yapılan ilk gösterinin ardından çocukların sınıf arkadaşlarının da oyunları izlemeye başladığını anlattı. Gösterilere gelen olumlu tepkilerin çalışmaları devam ettirme konusunda kendilerini teşvik ettiğini belirten Bakan, özellikle son oyunda beklenenden fazla izleyiciyle karşılaştıklarını söyledi. Yaklaşık 170 kişilik salonda 400 kişinin bulunduğunu aktaran Bakan, okullardan yeni gösteriler için talepler aldıklarını dile getirdi. Çocukların kalabalık karşısında sahne deneyimi kazanmasının özgüvenlerine katkı sağladığını vurguladı.
Çocuklar Sahne Heyecanını Aşmayı Öğreniyor
Tiyatro grubunda yer alan 10 yaşındaki Ömer Yavuz Turancı, daha önce birçok oyun izlediğini ancak sahnede rol almanın düşündüğünden daha zor olduğunu söyledi. İlk başlarda kalabalığın karşısında oynayamayacağını düşündüğünü anlatan Turancı, repliklerini ezberledikten sonra sahneye alıştığını ve arkadaşlarıyla birlikte oynamaktan keyif aldığını belirtti. Grubun oyuncularından 10 yaşındaki Ayşe Afra Karaağaç ise sahneye çıkmadan önce heyecanlandığını, arkadaşlarının desteğiyle bu duyguyu aştığını ifade etti. İzleyicilerin kendisini takip etmesinin mutluluk verdiğini söyleyen Karaağaç, diğer çocukları da tiyatroya katılmaya çağırdı. Çocuklar, sahnede yeni roller üstlenmeye hazırlanırken aileleri de bu çalışmaların devam etmesi ve daha fazla öğrenciye ulaşması için destek vermeyi sürdürüyor.