Le Pen'e Elektronik Kelepçe ve Siyasi Yasak!

Fransa'da siyaset gündemini yakından ilgilendiren davada temyiz mahkemesi kararını açıkladı. Avrupa Birliği fonlarının usulsüz kullanıldığı iddiasıyla yargılanan Marine Le Pen, yolsuzluk suçundan yeniden mahkûm edilirken, daha önce verilen siyasi yasak süresinde değişikliğe gidildi. Kararla birlikte Le Pen hakkında elektronik kelepçeyle ev hapsi, para cezası ve belirli süreyle siyasetten men yaptırımı uygulanmasına hükmedildi.

Paris Temyiz Mahkemesi, davaya ilişkin yaptığı değerlendirme sonucunda Le Pen'in Avrupa Birliği fonlarını amacı dışında kullandığı yönündeki hükmü onadı. Ancak ilk derece mahkemesinin verdiği 5 yıllık siyasi yasak kararı yeniden değerlendirilerek daha kısa süreli bir yaptırıma çevrildi. Mahkeme kararına göre Le Pen, toplam 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu cezanın 2 yılı ertelenirken, kalan 1 yılını elektronik kelepçeyle ev hapsinde geçirecek. Ayrıca siyasetçiye 100 bin avro para cezası verildi. Karar kapsamında Le Pen'in 15 ay boyunca kesin olarak siyasi faaliyette bulunamayacağı belirtildi.

AB Fonlarının Usulsüz Kullanıldığına Hükmedildi

Mahkeme heyeti, davada yargılanan isimlerin Avrupa Birliği kaynaklı kamu fonlarını uzun yıllar boyunca amaç dışı kullandığı sonucuna vardı. Kararda, usulsüzlüklerin yaklaşık 11 yıl boyunca sürdüğü ve bu süreçte 2 milyon avronun üzerinde kamu kaynağının farklı amaçlarla değerlendirildiği ifade edildi. Yargılamada söz konusu fonların, Le Pen'in partisi olan Ulusal Birlik'in mali yükünü hafifletmek amacıyla kullanıldığı değerlendirmesi de yer aldı.

Partiye de Milyonlarca Avroluk Ceza Verildi

Dava yalnızca Marine Le Pen'i değil, aynı dosyada yargılanan diğer siyasetçileri ve partisini de kapsadı. Mahkeme, farklı sanıklar hakkında ertelenmiş hapis cezaları, para cezaları ve çeşitli sürelerde siyasi yasak kararları verdi. Ulusal Birlik Partisi ise 2 milyon avro para cezasına çarptırıldı. Bu tutarın 1 milyon avroluk kısmı ertelenirken, kalan 1 milyon avroya el konulmasına karar verildi.

Karar Duruşması Yoğun İlgi Gördü

Fransa'nın gündemindeki davanın karar duruşmasını takip etmek isteyen çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci Paris Adliyesi'ne akın etti. Basın mensuplarının yoğun ilgisi nedeniyle mahkeme binasında ek salon hazırlandı. Sıcak hava koşullarının etkili olduğu duruşma günü, gazetecilerin bir kısmının yüksek sıcaklık nedeniyle yelpazeler kullanarak serinlemeye çalıştığı görüldü.

Kararın Seçim Sürecine Etkisi Tartışılıyor

Temyiz mahkemesinin kararı, Fransa'nın 2027 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde siyasi gündemin en önemli başlıklarından biri haline geldi. Son iki seçimde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un rakibi olan Marine Le Pen'in aldığı kararın, yaklaşan seçim sürecine nasıl yansıyacağı kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor. Le Pen, ilk derece mahkemesinin verdiği siyasi yasak kararının ardından hukuki süreç kapsamında itiraz yollarını kullanmış, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptığı geçici tedbir başvurusu ise daha önce reddedilmişti.

Bakmadan Geçme