Korsan gözlükçüleri önleyecek düzenleme yolda
TBMM'de görüşmeleri devam eden kanun teklifiyle, optisyen-gözlükçü işletmelerinin faaliyette bulunmalarına ilişkin esaslar düzenlenirken, sektör, bu düzenlemeyle korsan optisyenlerin önlenmesini bekliyor.
TBMM'de görüşülen kanun teklifiyle Optisyenlik Hakkında Kanun'da önemli değişiklikler yapılması planlanıyor. Yeni düzenlemeye göre, optisyenler müessese faaliyetlerine ilişkin kayıtları Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen usul ve esaslara uygun olarak tutmak zorunda olacak.
Optisyenlik uygulamalarına aykırı hareket edenlere 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek. Yasakların 5 yıl içinde tekrarı halinde ceza iki katına çıkarılacak ve üçüncü kez ihlal eden optisyen 1 yıl süreyle meslekten men edilecek.
Kanun teklifi ayrıca odalara üyelik zorunluluğu getiriyor. Kamu kurumlarında çalışanlar ile gözlükçülük ruhsatı olup aynı meknda eczacılık yapan eczacılar hariç, odalara üye olmayan optisyen-gözlükçüler mesleki faaliyet yürütemeyecek. Optisyenlik işletmesi açmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, müesseselerini 30 gün içinde bağlı bulundukları ticaret veya esnaf siciline tescil ettirip ilan etmekle yükümlü olacak.
Her ilde, en az 150 meslek mensubu bulunan bölgelerde bir oda kurulacak. Oda genel kurulu, üyelerin katılımıyla yılda bir kez eylül ayında toplanacak.
Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği'ne yönelik düzenlemeler de teklif kapsamında yer alıyor. Meslek onuruna aykırı davranan, kanun ve mevzuat yükümlülüklerini yerine getirmeyen veya birlik genel kurul kararlarına uymayan meslek mensuplarına kınama, para cezası ve meslek icrasını durdurma gibi yaptırımlar uygulanacak.
Bu düzenlemelerle optisyenlik mesleğinin denetimi ve disiplin mekanizmalarının güçlendirilmesi hedefleniyor.