İBB'ye Yönelik Yolsuzluk Soruşturmasında İddianame Kabul Edildi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturmasında hazırlanan iddianame tamamlandı.
İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, görevinden uzaklaştırılan eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte 105'i tutuklu toplam 402 şüpheli yer aldı.
İmamoğlu İçin Ağır Hapis Talebi
İddianamede, İmamoğlu'nun 142 ayrı eylem nedeniyle 828 yıl 2 aydan 2 bin 352 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. Savcılık, İmamoğlu'nun 'suç örgütü kurucusu ve lideri' olduğu iddiasıyla Türk Ceza Kanunu'nun 220/5'inci maddesi kapsamında sorumlu tutulmasını istedi.
Suçlamalar Listelendi
İddianamede İmamoğlu hakkında;
Suç işlemek amacıyla örgüt kurma
Rüşvet alma ve verme
Suç gelirlerinin aklanması
Kamu kurum ve kuruluşlarını zarara uğratma
İhaleye fesat karıştırma
Kişisel verilerin kaydedilmesi ve yayılması
Dolandırıcılık
Çevrenin kasten kirletilmesi
Vergi Usul Kanunu'na muhalefet
Orman ve Maden Kanunu'na muhalefet gibi çok sayıda suçlama yöneltildi.
Mahkeme Süreci Başladı
Hazırlanan iddianamenin kabul edilmesiyle birlikte dava süreci resmen başlamış oldu. Mahkeme, sanıkların savunmalarını dinleyecek ve delilleri değerlendirecek. Yargılama sürecinde kamu kurumlarının uğradığı zararların da detaylı şekilde inceleneceği belirtildi.
Yetkililerden Açıklama
Adalet Bakanlığı kaynakları, soruşturmanın uzun süredir titizlikle yürütüldüğünü ve iddianamenin kapsamlı bir şekilde hazırlandığını ifade etti. Yetkililer, 'Yargı süreci şeffaf şekilde ilerleyecek, kamuoyunun bilgilendirilmesi sağlanacak' açıklamasında bulundu.