Fransa'da Akaryakıt Kaosu: Taşımacılık Sektörü Yarın Ülke Genelinde Kontak Kapatıyor!

Orta Doğu'da tırmanan ABD-İsrail saldırıları ve İran'ın misillemeleriyle derinleşen enerji krizi, Avrupa'nın kalbi Fransa'da taşımacılık sektörünü durma noktasına getirdi. Hürmüz Boğazı'nın fiilen kapanmasının ardından fırlayan akaryakıt fiyatları nedeniyle hükümetten destek bekleyen sektör çalışanları, taleplerine karşılık alamayınca genel grev kararı aldı.

Avrupa Karayolu Taşımacılığı Örgütü (OTRE) Genel Temsilcisi Jean-Marc Rivera, France Info'ya yaptığı açıklamada, Fransız hükümeti ile yürütülen müzakerelerin tıkanma noktasına geldiğini duyurdu. Akaryakıt krizinin kara yolu taşımacılığını iflasın eşiğine getirdiğini belirten Rivera, sektöre yönelik doğrudan finansal yardım taleplerinin yanıtsız kaldığını vurguladı. Bu gelişme üzerine, uzun yol şoförleri ve sektör çalışanları yarından itibaren geniş kapsamlı bir eylem dalgası başlatacak.

Eylemler Lyon ve Clermont-Ferrand'dan Başlıyor

Planlanan protesto gösterilerinin ilk durağı Lyon ve Clermont-Ferrand bölgeleri olacak. Sektör temsilcileri, hafta başından itibaren eylemlerin tüm ülke geneline ve büyük şehirlere yayılacağını bildirdi. Fransız şoförlerin yolları kapatma ve lojistik akışını durdurma planı, ülkede tedarik zinciriyle ilgili endişeleri de beraberinde getirdi.

Krizin Kaynağı: Hürmüz Boğazı'nın Kapanması

Fransa'daki bu iç karışıklığın temelinde, Orta Doğu'daki savaşın enerji koridorlarını vurması yatıyor. ABD-İsrail ve İran arasındaki çatışmalar nedeniyle Basra Körfezi'nin dünyaya açılan kapısı olan Hürmüz Boğazı'nın kapanması, petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) arzını kesti. Dünya pazarlarına ulaştırılamayan enerji kaynakları, Avrupa genelinde olduğu gibi Fransa'da da akaryakıt fiyatlarının rekor seviyelere çıkmasına neden oldu.

Bakmadan Geçme