Fon Yatırımcılarının Gözü Bu Haberde: Tasfiye Sonrası Paralar Nasıl Alınacak?

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından alınan son kararlar doğrultusunda tasfiyesine karar verilen yatırım fonlarına ilişkin tüm operasyonel detaylar netleşti.

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından alınan son kararlar doğrultusunda tasfiyesine karar verilen yatırım fonlarına ilişkin tüm operasyonel detaylar netleşti. Finansal piyasalarda şeffaflığı ve yatırımcı haklarını korumayı amaçlayan bu düzenlemeler çerçevesinde portföylerde yer alan tüm varlıkların en uygun piyasa koşullarında nakde çevrilmesi kararlaştırıldı. Piyasa derinliği ve likidite imkanları dikkate alınarak yürütülecek bu süreçte yatırımcıların sahip oldukları pay oranında hak ettikleri bakiyeleri alması güvenceye kavuşturulmuş oldu.

Finansal piyasaların işleyişini aksatmadan yürütülecek bu operasyonda portföylerdeki varlıklar kademeli satış talimatlarıyla likide dönüştürülecek. Bu noktada varlık türlerine göre bankalar doğrudan işlem yapabilecek veya yetkili yatırım kuruluşları üzerinden satış talimatlarını piyasaya iletebilecek. Elde edilen tüm nakit bakiyesi süreç tamamlanana kadar para piyasası araçlarında değerlendirilerek yatırımcıların finansal kayıplara uğramasının da önüne geçilmiş olacak.

Yatırımcı Bakiye Ödemeleri Bireysel Saklama Hesaplarına Adım Adım Aktarılacak

Tasfiye edilen fonlardaki paranızın geleceği ve ödeme takvimi konusunda belirsizlikler Sermaye Piyasası Kurulunun açıkladığı takvim ile ortadan kalktı. Fon portföyündeki varlıklar nakde çevrildikçe oluşturulan kaynaklar tek bir günde değil belirlenen periyotlar dahilinde yatırımcıların hesaplarına aktarılacak. Yatırımcıların sahip olduğu katılma payı oranında yapılacak bu dağıtımlar mutabakatı tamamlanmış bireysel saklama hesapları üzerinden doğrudan sahiplerine ulaştırılacak.

Belirlenen mevzuata göre tasfiye operasyonunun kamuoyuna duyurulduğu tarihten itibaren en fazla 3 aylık bir süre öngörülüyor. Söz konusu bu 3 aylık dönemin sona ermesini takip eden ilk iş gününde tasfiye işlemlerinin tamamen nihayete ermesi planlanıyor. Ancak piyasa şartları veya teknik gereksinimler doğrultusunda Sermaye Piyasası Kurulu bu süreyi uzatma yetkisini elinde tutuyor. Süreç kapsamında TEFAS üzerinden verilmiş ancak henüz iadesi gerçekleşmemiş talimatlar borç olarak kaydedilecek ve elde edilen nakitten öncelikli olarak ödenecek.

Yetkili Saklayıcı Bankalar Sürecin Yürütülmesinde Aktif Rol Üstlenecek

Tasfiyenin operasyonel kısmını ve varlıkların yönetimini üstlenmek üzere sektörün önde gelen bankaları yetkilendirildi. Yapılan resmi görevlendirmeye göre Tera Portföy Yönetimi bünyesindeki fonların portföy saklama ve tasfiye yürütücülüğü görevini Türkiye İş Bankası üstlendi. Diğer taraftan A1 Capital, Atlas, Bulls, Hedef, Pardus ve Pusula Portföy Yönetimi tarafından kurulan fonların tüm tasfiye operasyonlarını yürütme yetkisi ise Ziraat Bankasına verildi.

Sürecin ilk aşamasında Merkezi Kayıt Kuruluşu ile yetkili bankalar arasında detaylı bir veri mutabakatı gerçekleştirilecek. Kurul kararını izleyen 10 iş günü içerisinde tamamlanması beklenen bu çalışmada tedavüldeki toplam pay sayıları, bireysel saklama hesapları ve rehin veya haciz gibi olası takyidatlar tek tek tespit edilecek. Tüm bu incelemelerin ardından saklamaya konu tüm finansal varlıklar Takasbank bünyesindeki yetkili banka hesapları altında emniyete alınarak süreç yönetilecek.

İşlem Kısıtlamaları Ve Sektör Temsilcilerinin Son Duruma Dair Değerlendirmeleri

Sermaye Piyasası Kurulu tarafından alınan kararlar kapsamında 17 Eylül 2026 tarihinden itibaren tasfiyesine karar verilen fonlar için TEFAS dışındaki kanallardan alım ve iade işlemleri tamamen durduruldu. Aynı şekilde işleme kapatılan fonların kurucular veya dağıtıcı kurumlar üzerinden iade edilmesi de engellendi. Buna karşın 17 Eylül 2026 tarihi ve öncesinde sisteme iletilmiş ancak henüz takası gerçekleşmemiş işlemler olağan prosedürler çerçevesinde tamamlanmaya devam edecek.

Süreçle ilgili olarak Tera Portföy tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformuna yapılan bilgilendirmede aniden gelişen yoğun iade taleplerine dikkat çekildi. Kısa sürede 300 milyar TL seviyesine ulaşan çıkış taleplerinin eş zamanlı karşılanabilmesi adına varlıkların likide dönüştürülme sürecinin bankalarla koordineli şekilde sürdürüldüğü bildirildi. Kurum yetkilileri yetkili bankalar ve düzenleyici kurumlarla tam bir iş birliği içerisinde hareket ettiklerini ve tüm yatırımcıların haklarına kavuşması için operasyonel desteğin kesintisiz süreceğini vurguladı.

Bakmadan Geçme