Fas ile AB Arasında Tarımda Yeni Dönem: Batı Sahra Ürünlerine Tercihli Geçiş

Fas ile Avrupa Birliği arasında revize edilen tarım anlaşmasıyla Batı Sahra'dan gelen ürünler de AB pazarına tercihli tarifelerle girecek. Anlaşma, bölgesel kalkınma ve ticari entegrasyon açısından önemli bir eşik olarak değerlendiriliyor.

Fas ile Avrupa Birliği arasında yürütülen tarım anlaşması müzakereleri tamamlandı. Yeni düzenlemeyle birlikte Batı Sahra'dan gelen tarım ürünleri de Avrupa pazarına, Fas'ın diğer bölgeleriyle aynı ticari koşullarda ulaşabilecek. Anlaşmanın kısa süre içinde Brüksel'de imzalanması bekleniyor.

Başkent Rabat'ta düzenlenen basın toplantısında konuşan Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, anlaşmanın 2018'de imzalanan mutabakatların ruhuna uygun şekilde hazırlandığını belirtti. Bakanlık kaynaklarına göre, Fas tarafı müzakerelerde ulusal sabiteler çerçevesinde gerekli açıklamaları sundu.

Menşei Etiketiyle Şeffaflık

Yeni düzenlemeye göre, Batı Sahra'dan gelen ürünler AB pazarına girerken 'Laayoune-Sakia El Hamra' ve 'Dakhla-Oued Eddahab' ibareleriyle etiketlenecek. Bu uygulamanın, tüketici bilgilendirmesi ve ticari şeffaflık açısından önem taşıdığı ifade ediliyor.

Yetkililer, AB'nin 2019'da Batı Sahra'ya ilişkin benimsediği tutumun metne referans olarak eklendiğini, Fas'ın bölgedeki kalkınma çabalarının 'ciddi ve güvenilir' olarak kayda geçirildiğini aktardı.

Siyasi Mesajlar Ticari Zemin Üzerinden Veriliyor

Anlaşmanın doğrudan siyasi bir metin olmadığına dikkat çeken Burita, düzenlemenin sektörel ve operasyonel nitelikte olduğunu vurguladı. Ancak diplomatik çevreler, bu adımın Batı Sahra'nın uluslararası ticaret sistemine entegrasyonu açısından 'güçlü ve açık mesajlar' içerdiği görüşünde.

Bölgesel Kalkınma ve İstihdam Vurgusu

Fas yönetimi, anlaşmanın Batı Sahra'da tarım sektörüne doğrudan katkı sağlayacağını, yeni istihdam alanları yaratacağını ve mevcut iş imkanlarını koruyacağını öngörüyor. Kral 6. Muhammed'in bölgeyi 'istikrar ve kalkınmanın merkezi' haline getirme vizyonunun bu adımla desteklendiği belirtiliyor.

Bakan Burita, Batı Sahra'nın Avrupa ile Afrika, Akdeniz ile Atlantik arasında stratejik bir bağlantı noktası haline geldiğini ifade etti. ABD'nin bölgeye ilişkin son açıklamaları, 9 Ekim'de Dakhla'da düzenlenecek Fas-Fransız Ekonomi Forumu ve İngiltere İhracat Kredileri Ajansı'nın planladığı girişimler, bu dönüşümün uluslararası boyutunu pekiştiriyor.

Bakmadan Geçme