Evi Olmayanlara Müjde: Aylık 9.500 TL ile Ev Alma İmkanı Başladı
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, dar ve orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut satış sürecini başlattı. Konya ve Kütahya'da bulunan toplam 215 stok konut için satış takvimi resmen duyuruldu.
Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, dar ve orta gelir grubuna yönelik yeni bir konut satış sürecini başlattı. Konya ve Kütahya'da bulunan toplam 215 stok konut için satış takvimi resmen duyuruldu. Bu projede dikkat çeken en önemli unsur, düşük peşinat oranı ve uzun vadeli ödeme planı oldu. Yüzde 10 peşinatla satışa sunulan konutlarda 240 aya varan vade imknı tanınıyor. Aylık taksitlerin 9 bin 500 lira seviyesinden başlaması, kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı olarak değerlendiriliyor.
Yetkililer, bu satışların devam eden büyük sosyal konut kampanyalarından ayrı olarak yürütüldüğünü belirtiyor. Amaç, mevcut stokta yer alan konutların ekonomiye kazandırılması ve konut bekleyen vatandaşlara yeni bir alternatif sunulması. Başvuruların Halkbank şubeleri üzerinden kabul edileceği açıklandı.
Ödeme Planı Sabit Taksit Avantajı Sunuyor
Satışa sunulan konutlarda ödeme planı sabit taksit modeli üzerinden oluşturuldu. Bu sistem sayesinde alıcılar, kredi süresi boyunca değişmeyen aylık ödeme tutarıyla bütçe planlaması yapabilecek. Yüzde 10 peşinatın ardından kalan borç 240 ay vadeye yayılıyor. Aylık 9 bin 500 lira civarında başlayan taksitler, özellikle büyük şehirlerdeki kira bedelleriyle kıyaslandığında dikkat çekici bir seviyede bulunuyor.
Uzmanlar, sabit taksit uygulamasının enflasyonist dönemlerde alıcıya avantaj sağladığını ifade ediyor. Değişken faizli finansman modellerine kıyasla daha öngörülebilir bir ödeme tablosu sunan bu yöntem, dar gelirli aileler için riskleri azaltıyor. Konutların satış fiyatları ve proje detayları ise ilgili banka şubelerinden öğrenilebiliyor.
Başvuru Şartları Net Şekilde Belirlendi
Projeye başvurmak isteyen vatandaşlar için belirli kriterler açıklandı. En önemli şart, başvuru sahibinin, eşinin ya da velayeti altındaki çocuklarının üzerine kayıtlı herhangi bir konutun bulunmaması. Ayrıca daha önce TOKİ'den konut satın almamış olmak da aranan koşullar arasında yer alıyor.
Başvuru yapılacak ilde ikamet etme ya da o ilin nüfusuna kayıtlı olma şartı da bulunuyor. En az bir yıldır ilgili ilde ikamet eden vatandaşlar başvuru hakkına sahip olabilecek. Hane halkı net gelirinin belirlenen üst sınırı aşmaması gerekiyor. Yaş kriteri ise 18 yaşını doldurmuş olma şartıyla sınırlandırıldı. Genç kategorisinde başvuracaklar için belirli doğum tarihi aralığı dikkate alınıyor.
Başvuru işlemlerinin e-Devlet üzerinden değil, doğrudan Halkbank şubeleri aracılığıyla yürütülecek olması dikkat çekiyor. Bu nedenle adayların gerekli belgelerle birlikte banka şubelerine başvurmaları gerekiyor.
Mevcut Hak Sahiplerine Özel Uyarı Yapıldı
Yetkililer, devam eden sosyal konut projelerinde asil hak sahibi olan vatandaşların bu stok satışına başvuramayacağını duyurdu. Daha önce 50 bin, 100 bin ya da 500 bin sosyal konut projelerinde hak kazanan kişiler, bu yeni satış sürecine dahil edilemeyecek. Ancak önceki hak sahipliğinden vazgeçen ve başvurusunu iptal edenler için yeniden başvuru imknı bulunuyor.
Bu uygulama ile konut bekleyen yeni adaylara öncelik verilmesi amaçlanıyor. Kurada hak kazanamayan vatandaşlar için ise Nisan 2026 itibarıyla farklı illerde yeni stok konut satışlarının duyurulması planlanıyor.
Nisan Ayında Yeni İller Gündeme Gelebilir
Konya ve Kütahya'da başlatılan satış sürecinin önümüzdeki aylarda farklı illere yayılması bekleniyor. TOKİ'nin elindeki mevcut stok durumuna göre yeni duyuruların Nisan ayında yapılabileceği belirtiliyor. Bu gelişme, ev sahibi olmak isteyen ancak yüksek konut fiyatları nedeniyle beklemede kalan vatandaşlar için önemli bir fırsat olarak görülüyor.
Düşük peşinat ve uzun vadeli ödeme modeli sayesinde konut sahibi olmayı planlayanlar için yeni bir seçenek sunulmuş oldu. Özellikle kira artışlarının yoğun şekilde hissedildiği dönemde, aylık 9 bin 500 lira seviyesinden başlayan taksitlerle ev alma imknı, konut piyasasında dikkat çeken bir gelişme olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım