ERTV

Kayısıda mobil sınıflama ve kasalama dönemi

EKONOMİ

Malatya İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda olan bir çiftçi, işçilerin işini kolaylaştıran bir makine tasarladı. Bu makine ile hasat dönemi daha verimli geçiyor.

Malatya İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olan bir çiftçi, işçilerin işini kolaylaştıran bir makine tasarladı. Bu makine ile hasat dönemi daha verimli geçiyor.
Kayısı işçilerinin işini kolaylaştıran bu özel makine Malatya’da çiftçilik yapan ve aynı zamanda İnönü Üniversitesi Malatya Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi olan Sıddık Doğan tarafından tasarlandı.

Bu özel makine çöpleri kayısıdan arındırıyor.

Doğan, makineyi üretmekteki amaçlarını anlattı, mekanizasyonun hızlıca Malatya’ya yerleşmesi gerektiğinin altını çizerek, “ İnsanların gelir düzeyi artığı için işin cazibesi de kaçtı. Eskiden kayısı işi çoktu şimdi işçi gelmek bile istemiyor. Birçok sorun yaşıyoruz. İşte amaç bu sorunları ortadan kaldırmak kayısı işini en güzel şekilde yapmak için bu makineyi ürettik.” ifadelerini kullandı

Tasarladığı özel makinenin özellikleri hakkında bilgiler veren Doğan, makinenin hasat süresini kısalttığını kaydederek, “ kayısının layık olduğu yerlere gelmesi lazım. Bunun için uğraşıyoruz. Biz kayısı üreticileri olarak mekanizasyonda geç kaldık. Kayısıda sadec sirkeleme makinesi vardı. bizde 2. Yi ürettik. Mekanizasyon bir an evvel Malatya’ya yerleşmesi lazım.” Diye konuştu.

Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Murat Asma ise üretilen makinenin önemine vurgu yaptı, kayısıda mekanizasyonun artması gerektiğini belirterek, “ Kayısı Malatya için olmazsa olmaz. Kesinlikte daha çok önem vermeliyiz. Son birkaç yılda da kayısıda mekanizasyon arttı. Ama bu kesinlikle yeterli değil. Bu mekanizasyon daha çok artmalı.” İfadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.