Diyabet Onu Durduramadı! Şimdi Hedefi Avrupa
Malatya'da yaşayan 9 yaşındaki Tip 1 diyabet hastası Mehmet Kerem Karakuş, kick boksta kazandığı üç Malatya birinciliği ve Türkiye ikinciliğinin ardından Avrupa Şampiyonası'na hazırlanıyor. Kan şekerini sensör ve insülin pompasıyla takip ederek antrenmanlarını sürdüren küçük sporcu, uluslararası arenada Türk bayrağını dalgalandırmayı hedefliyor.
Malatya'da yaşayan Mehmet Kerem Karakuş, henüz 9 yaşında olmasına rağmen hem spor alanında ilerlemek hem de Tip 1 diyabetini kontrol altında tutmak için yoğun çaba harcıyor. Yaklaşık dört yıldır diyabetle yaşayan küçük sporcu, kick boksta elde ettiği derecelerle dikkat çekerken şimdi gözünü Avrupa Şampiyonası'na çevirdi. Üç kez Malatya şampiyonluğu yaşayan ve Türkiye ikinciliği elde eden Kerem, ringdeki başarısını düzenli çalışmasına borçlu. Yeşilyurt Belediyespor bünyesinde antrenör Yakup Yiğit eşliğinde çalışmalarını sürdüren sporcu, hastalığının günlük yaşamını ve spor hedeflerini belirlemesine izin vermiyor.
Ringde Mücadele Ederken Kan Şekerini De Takip Ediyor
Kick boks antrenmanlarını sürdüren Mehmet Kerem, fiziksel performansının yanı sıra sağlık durumunu da yakından izliyor. Vücudundaki glikoz sensörü ve insülin pompası sayesinde kan şekeri değerlerini takip eden küçük sporcu, sensörden gelen bildirimleri cep telefonundaki uygulamadan kontrol ediyor. Antrenman öncesinde ve sırasında ölçümlerine dikkat eden Kerem, kan şekerinin düşmesi durumunda çalışmasına ara verip gerekli önlemleri alıyor. Kendi sağlık yönetimini öğrenen küçük sporcu, diyabetle yaşamanın hedeflerine ulaşmasına engel olmadığını düşünüyor. Mehmet Kerem, antrenman sırasında yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: 'Ben Tip 1 diyabetliyim. Spora başlamadan önce kan şekerimi kontrol ediyorum. Eğer şekerim düşerse meyve suyu içiyorum ve 15 dakika dinleniyorum. Daha sonra kaldığım yerden devam ediyorum. Üzerimde pompam ve sensörüm var. Bildirimler telefonuma geliyor ve kan şekerimi kontrol edebiliyorum.'
Üç Malatya Birinciliği, Bir Türkiye İkinciliği
Spor hayatına yaklaşık dört yıl önce başlayan Kerem, bugüne kadar elde ettiği derecelerle önemli bir deneyim kazandı. Haftanın üç günü antrenman yapan küçük sporcu, ısınma çalışmalarının ardından el ve ayak teknikleri üzerinde çalışıyor; kondisyonunu ve dayanıklılığını geliştirmek için de düzenli olarak antrenman yapıyor. Başarıya ulaşmasında disiplinli çalışmanın önemli olduğunu belirten Kerem, antrenmanlarını aksatmadan sürdürdüğünü ifade ediyor. Şimdiye kadar kazandığı madalyaları yeni hedefleri için bir başlangıç olarak gören genç sporcu, Avrupa Şampiyonası'nda mücadele edebilmek için hazırlıklarına devam ediyor.
Mehmet Kerem'in En Büyük Hayali Avrupa'da Türk Bayrağını Dalgalandırmak
Kick boksa başlamasında ailesinin desteğinin önemli olduğunu söyleyen Mehmet Kerem, gelecekte Türkiye'yi uluslararası müsabakalarda temsil etmek istiyor. Küçük yaşına rağmen büyük hedefler belirleyen sporcu, diyabetin başarıya engel olmadığını vurgulayarak yaşıtlarına da disiplinli çalışmaları yönünde mesaj veriyor. Kerem, en büyük hayalini şu sözlerle dile getiriyor: 'Bu spora annem ve babam sayesinde başladım. Diyabet benim için bir engel değil. Herkes başarabilir. Önemli olan disiplinli çalışmak. Benim hedefim dünyada bayrağımızı dalgalandırmak ve İstiklal Marşı'mızı okutmak.'
Antrenörüyle Avrupa Şampiyonası İçin Hazırlanıyor
Mehmet Kerem'in gelişiminde ailesinin desteğinin yanı sıra antrenörü Yakup Yiğit'in de önemli rolü bulunuyor. Yeşilyurt Belediyespor çatısı altında haftada üç gün çalışan küçük sporcu, teknik becerilerini geliştirirken Avrupa Şampiyonası hedefi doğrultusunda hazırlıklarını sürdürüyor. Kick boksta elde ettiği dereceler ve diyabetini yönetirken gösterdiği dikkatle öne çıkan Kerem, yeni başarılara ulaşmak istiyor. Şimdi en büyük hedefi, Avrupa'da ringe çıkarak Türkiye'yi temsil etmek ve ay-yıldızlı bayrağı uluslararası arenada dalgalandırmak.