Deprem Bölgesindeki Öğrencilere 2025-2026 Döneminde de Özel Okul Desteği

6 Şubat 2023'te yaşanan ve başta Kahramanmaraş olmak üzere 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından, depremden etkilenen öğrenciler için devletin başlattığı eğitim destek programı yeni öğretim yılında da devam edecek.

Şubat 2023'te yaşanan ve başta Kahramanmaraş olmak üzere 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından, depremden etkilenen öğrenciler için devletin başlattığı eğitim destek programı yeni öğretim yılında da devam edecek. Milli Eğitim Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 12 Ağustos 2025 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre, Malatya, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Gaziantep'in İslahiye ile Nurdağı ilçelerinde özel okullarda öğrenim gören belirli öğrencilere 2025-2026 eğitim-öğretim yılı boyunca mali destek sağlanacak.

Destekten Yararlanacak Öğrenciler

Tebliğde, desteğin yalnızca önceki yıllarda eğitim desteği almaya hak kazanıp öğrenim gördükleri kademeyi henüz tamamlamamış öğrencileri kapsadığı vurgulandı. Bu kapsamda, ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki özel okul öğrencileri, belirlenen kriterler doğrultusunda destekten faydalanabilecek. Böylece deprem sonrası eğitim hayatında aksama yaşayan çocukların öğrenim süreçlerinin güvence altına alınması hedefleniyor.

Deprem Sonrası Süren Eğitim Politikaları

Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bölgede eğitim altyapısında yaşanan zararlar, binlerce öğrencinin okul hayatını doğrudan etkiledi. Bu nedenle devlet, hem resmi hem de özel okul öğrencilerini kapsayan çeşitli destek programlarını devreye almıştı. Özellikle özel okullarda öğrenim gören öğrenciler için verilen bu mali destek, ailelerin eğitim masraflarını hafifletmeyi amaçlıyor. 2025-2026 döneminde de devam edecek uygulama, bölgedeki öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğinden yararlanmaları için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Mali Destek Tutarları ve Kapsamı

Yeni öğretim yılında verilecek mali destek, öğrencinin öğrenim gördüğü kademeye göre değişiyor. İlkokul seviyesinde okuyan öğrenciler için belirlenen destek tutarı 33.264 TL olarak açıklanırken, ortaokul ve lise düzeyindeki öğrenciler için bu rakam 38.880 TL olacak. Bu tutarlar, Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden karşılanacak ve doğrudan öğrencinin öğrenim gördüğü özel okul yönetimine aktarılacak. Böylece öğrencinin eğitim-öğretim sürecinde kesinti yaşanmadan destekten yararlanması sağlanacak.

Bölge Halkı İçin Önemi

Malatya başta olmak üzere depremden etkilenen illerde yaşayan aileler için bu destek, hem ekonomik hem de sosyal açıdan büyük bir rahatlama anlamına geliyor. Özel okul ücretlerinin yüksekliği göz önünde bulundurulduğunda, sağlanan maddi katkı, ailelerin çocuklarını eğitimlerinden mahrum bırakmadan öğrenimlerine devam ettirebilmelerine imkn tanıyor. Ayrıca bu uygulama, bölgedeki özel eğitim kurumlarının da öğrenci kaybı yaşamadan faaliyetlerini sürdürebilmelerine yardımcı olacak.

Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım

Bakmadan Geçme