Çölün Ortasında 500 Yıllık Hazine! Elmas Ararken Servet Dolu Gemi Bulundu

Namib Çölü'nün kızgın kumları, yüzyıllardır sakladığı devasa bir sırrı gün yüzüne çıkardı. Afrika'nın güneybatısında elmas arayan maden işçileri, kumların altında sadece değerli taşlar değil, tarihin en büyük denizcilik gizemlerinden birini buldu. 500 yıl önce okyanusun derinliklerine gömülen 'Bom Jesus' gemisi, içindeki paha biçilemez hazinesiyle yeniden ortaya çıktı.

2008 yılında Namibya'nın Oranjemund bölgesi yakınlarında çalışma yürüten maden işçileri, suyu tahliye ettikleri sırada kumların arasında alışılmadık bir yapı fark etti. İlk başta sıradan bir kaya kütlesi sanılan kalıntının, yapılan uzman incelemeleri sonucunda 16. yüzyıla ait bir Portekiz ticaret gemisi olduğu anlaşıldı. 1533 yılında Hindistan rotasında ilerlerken kayıplara karışan efsanevi Bom Jesus, tam 5 asır sonra çölün ortasında bulundu.
Kumların Altından Servet Çıktı
Geminin bulunması kadar, ambarlarında taşınan yük de büyük bir şaşkınlık yarattı. Yüzyıllardır bozulmadan korunan enkazın içinden çıkan hazine listesi adeta dudak uçuklatıyor.

Yaklaşık 2 bin adet altın sikke,

Yüzlerce kilo ağırlığında bakır külçeler,

Çok sayıda gümüş para ve devasa fil dişleri.

Tarihçiler, bu değerli yükün o dönemdeki küresel ticaretin boyutlarını ve geminin Hindistan'a yönelik stratejik görevini gözler önüne serdiğini belirtiyor.

Okyanustan Çöle Uzanan Trajedi

Kayıtlara göre Bom Jesus, 1533 yılında Atlantik Okyanusu'nda patlak veren şiddetli fırtınalar sırasında kayalıklara çarparak sulara gömüldü. Bugün 'Skeleton Coast' (İskelet Sahili) olarak bilinen bölgenin yakınlarında gerçekleşen bu kaza, okyanus akıntıları ve kumların yer değiştirmesiyle geminin zamanla çölün derinliklerinde kalmasına neden oldu.

Kayıp Mürettebat Gizemini Koruyor

Gemide yaklaşık 200 kişilik bir mürettebatın bulunduğu tahmin edilse de, kazı çalışmaları sırasında hiçbir insan kemiğine rastlanmadı. Bu durum, felaketin ardından bazı denizcilerin sağ kurtularak kıyıya çıkmış olabileceği ihtimalini güçlendiriyor. Tüm hazinesi Namibya devletine teslim edilen Bom Jesus, 500 yıl sonra bile denizcilik tarihinin en büyük sırlar kalesi olmaya devam ediyor.




Bakmadan Geçme