Çiftçilerin Dikkatine! Son Gün 31 Aralık

Malatya'da bitkisel üretim yapan çiftçilerin, 2026 üretim yılına yönelik Tarım ve Orman Bakanlığı desteklerinden yararlanabilmeleri için Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvurularını tamamlamaları gerekiyor. Tarım politikalarının belirlenmesi ve üretim planlamasının sağlıklı yürütülebilmesi adına büyük önem taşıyan kayıt süreci için son tarih 31 Aralık olarak belirlendi.

Üreticiler, başvuru işlemlerini arazilerinin bulunduğu ilçelerdeki Tarım ve Orman İlçe Müdürlükleri veya Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü üzerinden gerçekleştirebilecek.
Geçmiş yıllarda sisteme dahil olan ve arazi bilgilerinde herhangi bir güncelleme yapmayacak olan çiftçiler, müdürlüklere gitmeden e-Devlet üzerinden işlemlerini hızla tamamlayabiliyor. Ancak ilk kez kayıt olacaklar veya arazi bilgilerinde değişiklik olanların bizzat ilgili müdürlüklere müracaat etmesi şart.

Kamu Arazisini Ekenlere Taahhütname Kolaylığı

Bu yılki düzenlemeyle birlikte, kamuya ait arazilerde üretim yapan Malatyalı çiftçilere de yeni bir imkan tanındı. Kira sözleşmesi olmayan üreticiler, 'taahhütname' ile ÇKS başvurusu yapabilecek. Bu yöntemle başvuranların, tarımsal desteklemeleri alabilmeleri için ilerleyen süreçte kira sözleşmelerini ibraz etmeleri gerekecek.

Hibe ve Krediler İçin ÇKS Şartı

ÇKS kaydı, sadece destekleme ödemeleri için değil, çiftçilerin pek çok avantajdan faydalanabilmesi için de bir ön koşul niteliğinde. Aktif kaydı bulunan üreticiler şu imkanlara erişebiliyor:

Bitkisel üretim desteklemeleri ve hibeler.

TARSİM tarım sigortası poliçe destekleri.

Hazine faiz destekli tarımsal krediler.

Doğal afetlerden etkilenen alanlarda zarar tespiti ve devlet yardımları.

Ürün Değişikliği ve Sulama Bildirimlerinde Esneklik

Yıl sonunda genel başvurular kapansa da çiftçiler üretim yılı sonuna kadar ürün değişikliği taleplerini iletebilecek. Bu talepler kurulacak tespit komisyonları tarafından incelenecek. Ayrıca, arazinin sulama durumuna yönelik değişiklik başvuruları için her yılın 30 Haziran tarihine kadar vakit tanınıyor. Bakanlık, verilerde bir farklılık saptaması durumunda sistem üzerinden otomatik (resen) düzeltme yapma yetkisini saklı tutuyor.

Bakmadan Geçme