Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Dev Ceza!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Burdur'daki boş bir araziye kaçak olarak dökülen 26 kamyon dolusu arıtma çamurunun kaynağını Plaka Tanıma Sistemi (PTS) ve GPS kayıtlarıyla tespit etti. Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin çalıştığı ortaya çıkan firmaya, çevre kanununu ihlal ettiği gerekçesiyle 48 milyon 612 bin 876 lira idari para cezası kesildi.

PTS ve GPS Kayıtları İz Sürdü: Çamur Antalya'dan Geldi

Bakanlık ekipleri, Burdur'daki araziye dökülen yüklü miktardaki arıtma çamurunun kaynağını bulmak için geniş çaplı bir soruşturma başlattı. Ekipler, 17 Kasım itibarıyla bölgedeki 26 atık su arıtma tesisi ile arıtma çamuru bertarafı konusunda faaliyet gösteren 3 ayrı işletmede eş zamanlı incelemeler yürüttü.

Yapılan soruşturmada, 6 denetim ekibi ve 5 yetkili çevre laboratuvarı görev aldı. Olayın aydınlatılması için iki kritik teknoloji devreye sokuldu:

GPS Takibi: Antalya Büyükşehir Belediyesi Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü'ne ait arıtma çamurlarını taşıyan araçların GPS kayıtları gün gün incelendi.

Plaka Tanıma Sistemi (PTS): Burdur iline giriş çıkış yapan araçların PTS kayıtları tek tek analiz edildi.

26 Kamyon Çamur Tesisten Kaçırıldı

İncelemeler sonucunda, 24 Haziran ile 23 Temmuz tarihleri arasında bölgeye toplam 26 kamyon dolusu arıtma çamurunun taşındığı belirlendi. Kamera kayıtları da bu araçların, Antalya Büyükşehir Belediyesi ile sözleşmeli olarak çalışan bir firmaya ait olduğunu ve çamurları arıtma tesislerinden alıp, bertaraf tesisi yerine Burdur'daki boş araziye döktüğünü kesinleştirdi.

Lisans İptali ve Savcılık Suç Duyurusu

Atık su arıtma tesislerinde oluşan çamurların, Bakanlık tarafından lisans verilen geri kazanım ve bertaraf tesislerine götürülmesi zorunlu iken, firma bu kuralı hiçe sayarak atıkları açık araziye döktü.

Bu ağır çevre ihlali nedeniyle firmaya, 2872 sayılı Çevre Kanunu kapsamında 48 milyon 612 bin 876 TL tutarında rekor düzeyde idari para cezası uygulandı. Cezanın yanı sıra firmanın izin lisansı iptal edildi ve faaliyeti durduruldu. Ayrıca, çevre suçunu işlediği gerekçesiyle firma hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Öte yandan, inceleme kapsamında arıtma tesislerinden alınan çamur numunelerinin referans değerlere uygun olup olmadığına dair laboratuvar analizleri de devam ediyor.

Bakmadan Geçme