C31K Operasyonunda Çarpıcı Detay!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 'C31K' adıyla faaliyet gösterdiği değerlendirilen yeni nesil suç örgütüne yönelik 22 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Sosyal medya üzerinden suç içerikli paylaşımlar yaptığı ve tehdit, şantaj ile korku oluşturmaya yönelik içerikler yaydığı belirlenen 27 şüpheli yakalandı.
Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sonucunda, sosyal medya platformlarındaki faaliyetleri mercek altına alınan 'C31K' isimli yapılanmayla bağlantılı olduğu değerlendirilen 32 kişi tespit edildi. Şüpheliler arasında 19 adli süreçteki çocuğun bulunduğu bildirildi. Soruşturma kapsamında grubun farklı sosyal medya kanallarını kullanarak kamuoyunda tepki oluşturabilecek içerikler ürettiği ve bunları çevrimiçi gruplar aracılığıyla yaydığı belirlendi.
Sosyal Medyadaki Suç İçerikleri İncelendi
Soruşturma kapsamında şüphelilerin çocuklara ve bebeklere ait müstehcen görüntüleri paylaştıkları, milli ve manevi değerlere yönelik hakaret içeren içerikler hazırladıkları tespit edildi. Türk bayrağının yakılması, hayvanlara eziyet edilmesi ve hayvanların öldürülmesine ilişkin görüntülerin de sosyal medya üzerinden yayıldığı aktarıldı. Şüphelilerin bununla da sınırlı kalmayarak toplumda hassasiyet oluşturan güncel gelişmeleri ve kamuoyunca tanınan kişilerin yaşadığı kayıpları içeriklerine konu ettiği belirtildi. Hazırlanan görsel, yazılı ve sesli mesajlarda şiddet, tehdit ve şantaj yoluyla korku ve panik oluşturulmaya çalışıldığı değerlendirildi.
Okullara Yönelik Saldırı İddiası Soruşturmada
Soruşturmayı dikkat çekici hale getiren başlıklardan biri de yeni eğitim öğretim yılının başlangıcında ortaya çıkan paylaşımlar oldu. Şüphelilerin, farklı illerde bulunan üç ayrı okula yönelik silahlı saldırı hazırlığı içerisinde olduklarına dair içerikler paylaştıkları belirlendi. Bu tespitlerin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, 'C31K' yapılanmasıyla bağlantılı olduğu değerlendirilen 32 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.
22 İlde Eş Zamanlı Operasyon Düzenlendi
Gözaltı kararlarının ardından Ankara merkezli olmak üzere 22 ilde eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. Operasyonlarda 27 şüpheli yakalanırken, soruşturma kapsamında çok sayıda dijital materyale de el konuldu. Firari durumdaki diğer şüphelilerin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi. Soruşturmanın, ele geçirilen dijital materyallerin incelenmesiyle birlikte devam edeceği öğrenildi.