Büyük İşletme Olma Kriterleri Değişti!
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (KGK), iş dünyasını yakından ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Büyük işletmelerin finansal raporlama süreçlerinde esas alınan eşik değerler yükseltildi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenleme ile orta ölçekli işletmelerin maliyet yükünün hafifletilmesi hedefleniyor.
Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) kapsamında yapılan değişiklikle, 'önce küçükleri düşün' felsefesi sürdürüldü. Düzenleme, orta büyüklükteki işletmelerin finansal tablolarını hazırlarken karşılaştıkları asgari maliyetleri korumayı amaçlıyor. Bu doğrultuda, bir işletmenin 'büyük işletme' sınıfına dahil edilmesi için gereken mali sınır değerlerinde ciddi bir artışa gidildi.
Yeni Hadler: 2 Milyar Liralık Ciro Eşiği
Yapılan güncel düzenlemeye göre, bir firmanın büyük işletme sayılabilmesi için gerekli olan üç temel ölçütten en az ikisini, üst üste iki raporlama döneminde aşması gerekiyor. Belirlenen yeni limitler ise şu şekilde güncellendi:
Aktif Toplam: 800 milyon lira olan alt sınır, 1 milyar lira ve üzerine çıkarıldı.
Net Satış Hasılatı: 1 milyar 600 milyon lira olan eşik, 2 milyar lira ve üzerine yükseltildi.
Uygulama 1 Ocak İtibarıyla Başladı
KGK tarafından alınan bu karar, 1 Ocak ve sonrasında başlayan hesap dönemlerini kapsayacak şekilde yürürlüğe girdi. Bu tarihten itibaren işletmeler, yeni belirlenen mali hadler üzerinden sınıflandırılarak finansal raporlamalarını gerçekleştirecek.