Bakan Yusuf Tekin: 2002'den Bu Yana 13 Bin Öğrenciyi Yurt Dışına Gönderdik
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Türkiye'nin nitelikli insan kaynağını artırmak amacıyla sürdürülen YLSY (Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Bursu) Programı kapsamında bugüne kadar önemli mesafeler kaydedildiğini açıkladı.
Yurt Dışı Burs Programında Yeni Dönem
Bakan Tekin, Kızılcahamam'da düzenlenen '2024 YLSY Bursiyerlerine Yönelik Vizyon ve Farkındalık Eğitimleri Programı' kapsamında yaptığı konuşmada, burs programının tarihçesi ve gelişim süreci hakkında bilgi verdi. Tekin, Türkiye'nin 1929 yılında çıkarılan 'Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun' ile bu alanda kurumsal bir yapıya kavuştuğunu, Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren ülkenin kalkınmasında önemli roller üstlenen bilim insanlarının bu programdan yetiştiğini hatırlattı.
1960'lı ve 1970'li yıllarda yaşanan siyasi istikrarsızlıklar nedeniyle bursiyer sayısının azaldığını vurgulayan Tekin, 2013 yılından itibaren YLSY programında köklü bir revizyon gerçekleştirildiğini söyledi. Bu dönemde yeni ülkelerin ve alanların programa dahil edildiğini, aynı zamanda geçmişte yaşanan aksaklıkların giderildiğini ifade etti.
'FETÖ'nün Etkisini Ortadan Kaldırdık'
Yusuf Tekin, 2013 yılında programın yönetiminde yapılan değişikliklerle burs sisteminin yeniden güvenilir bir yapıya kavuşturulduğunu dile getirdi. Özellikle FETÖ'nün yurtdışı yapılanması üzerinden bursiyer seçimini manipüle ettiği dönemlerin artık geride kaldığını vurgulayan Tekin, 'O yıllarda burslar belli çevrelerin kontrolündeydi. FETÖ yapılanması, bu bursları kendi çıkarlarına hizmet eden bir ağ haline getirmişti. 2013'te bu vesayeti tamamen ortadan kaldırdık' dedi.
Tekin, yapılan değişikliklerle birlikte sadece belli üniversitelerin değil, Türkiye'nin köklü yükseköğretim kurumlarının da programa dahil edildiğini söyledi. Bu sayede, programın sınıfsal ve elitist yapısının kırıldığını, her kesimden öğrencinin eşit fırsatla bu burslardan yararlanmasının sağlandığını kaydetti.
'Ülke ve Bölge Çalışmaları' Yeni Alanlar Açtı
Bakan Tekin, Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinde stratejik bilgi üretimini desteklemek amacıyla 2014 yılında 'Ülke ve Bölge Çalışmaları' başlıklı yeni bir burs alanı oluşturduklarını açıkladı. Bu kapsamda, Türkiye'nin yakın ilişki içinde olduğu ülkelerin siyasi, ekonomik ve kültürel yapıları üzerine bilimsel araştırmalar yapılmasının teşvik edildiğini ifade etti.
Bu hedef doğrultusunda, bazı üniversitelerin bölgesel çalışmalar için merkez haline getirildiğini belirten Tekin, 'Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'ni Kafkasya, Atatürk Üniversitesi'ni İran, Trakya Üniversitesi'ni Balkanlar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ni Hindistan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'ni ise Orta Asya çalışmaları için merkez haline getirdik. Böylece ülkemiz, dış politika kararlarında bilimsel temelli bilgi üretebilecek bir yapıya kavuştu' dedi.
Bursiyerlerin Memuriyet Hakları Genişletildi
Tekin, bursiyerlerin geçmişte yaşadığı bazı idari sorunların da çözüldüğünü belirtti. Yurt dışında eğitimlerini tamamlayıp dönen öğrencilerin, orada geçirdikleri sürenin memuriyetten sayılmadığını hatırlatarak, yeni düzenlemelerle bu mağduriyetin giderildiğini ifade etti.
Ayrıca 2016 yılında getirilen düzenlemeyle, bursiyerlerin yurt dışına gitmeden önce kurumlarından istifa etme zorunluluğunun kaldırıldığını hatırlattı. Sağlık nedeniyle eğitimine devam edemeyen öğrencilerin harcamalarının geri istenmemesi yönünde de yeni bir uygulama başlatıldığını vurguladı.
'2002'den Sonra 13 Bin Öğrenciyi Gönderdik'
Yusuf Tekin, 2002 yılından itibaren burs programının ivme kazandığını belirterek, 'Bugüne kadar 22 binden fazla öğrenci bu burslardan yararlandı. Bu öğrencilerin yaklaşık 13 bini, AK Parti hükümetleri döneminde yurt dışına gönderildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın '5 yılda 5 bin öğrenci' vizyonu sayesinde program daha geniş bir kapsama ulaştı. Yani gönderilen bursiyerlerin yaklaşık yüzde 60'ı 2002'den sonra yurt dışına çıktı' dedi.
Tekin, bursiyerlerin yalnızca akademik değil, aynı zamanda kültürel temsil görevleri de üstlendiğini belirterek, 'Sizler sadece öğrenci değil, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin yurt dışındaki gönüllü temsilcilerisiniz. Gittiğiniz ülkelerde Türkiye'yi bilgiyle, bilimle ve saygın bir duruşla temsil edin' ifadelerini kullandı.
'Türkiye'nin Üreteceğiniz Bilgiye İhtiyacı Var'
Bakan Tekin, konuşmasının sonunda bursiyerlere önemli tavsiyelerde bulundu. Yurt dışında yapılacak akademik çalışmaların Türkiye'nin iç meselelerinden ziyade uluslararası konulara odaklanması gerektiğini vurgulayan Tekin, 'Sizden beklentimiz, Türkiye'nin stratejik ilişkilerini güçlendirecek, bilimsel temelli bilgi üretmenizdir. Türkiye'nin sizin bilgi birikiminize, üreteceğiniz değerlere ihtiyacı var' diye konuştu.
Program, Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ünal Eryılmaz'ın konuşmasının ardından hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım