Bakan Gürlek'ten Avrupa Parlamentosu'na Sert Yanıt
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Avrupa Parlamentosu tarafından hazırlanan ve Türkiye'nin yargı sistemini hedef alan raporlara karşı sert bir duruş sergiledi. Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız ve egemen bir hukuk devleti olduğunun altını çizen Gürlek, bu raporların hukuki bir temelden yoksun, tamamıyla siyasi amaçlarla kaleme alınmış tavsiye belgeleri olduğunu vurguladı. Bakan Gürlek'e göre, Türkiye'deki devam eden yargı süreçlerini manipüle ederek, henüz sonuçlanmamış dosyalar üzerinden siyasi bir kampanya yürütme çabası, ne milli iradeye ne de ülkenin egemenlik haklarına saygı duyan bir tavırla örtüşmektedir.
Türkiye'nin köklü bir devlet geleneğine sahip olduğuna dikkat çeken Gürlek, Türk yargısının aldığı her kararın Anayasa, kanunlar ve milletin verdiği yargı yetkisi çerçevesinde şekillendiğini belirtti. Bu tür raporların, Türkiye'nin hukuk düzenine yönelik ideolojik ön yargıların bir dışavurumu olduğunu ifade eden Bakan Gürlek, söz konusu girişimlerin temsil ettikleri kurumların saygınlığını ve güvenilirliğini zedelemekten başka bir işe yaramadığını ifade etti.
Yargıya Müdahale Girişimlerine Sert Yanıt
Avrupa Parlamentosu çatısı altındaki bazı çevrelerin Türkiye'ye yönelik bu tutumunu 'beyhude bir çaba' olarak nitelendiren Gürlek, Türk yargısının baskı altına alınabileceğini düşünenlerin büyük bir yanılgı içerisinde olduğunu belirtti. Bakan Gürlek, eleştirilerin odağında yer alan bazı Avrupa Parlamentosu üyelerinin kendi siyasi kariyerlerine, şeffaflık ve etik değerler noktasındaki eksikliklerine bakmalarının çok daha yerinde olacağını hatırlattı. Türkiye Cumhuriyeti yargısının, hiç kimsenin vesayetine veya dışarıdan gelecek herhangi bir siyasi yönlendirmeye kapalı olduğunu vurgulayan Bakan, milletin vicdanının ve bağımsız mahkemelerin hükümlerinin esas alınmaya devam edeceğini dile getirdi.
Siyasi Baskı Kampanyalarına Karşı Kararlı Duruş
Terörle mücadeleden organize suç örgütlerine, yolsuzlukla mücadeleden hukuk dışı yapılanmaların tasfiyesine kadar Türkiye'nin attığı adımların son derece kararlı olduğunu belirten Bakan Akın Gürlek, bu sürecin ne içeriden ne de dışarıdan gelen siyasi baskı kampanyalarıyla engellenemeyeceğinin altını çizdi. Türkiye'nin hukuk düzenini koruma ve toplumun huzurunu sağlama noktasında tavizsiz bir tutum sergileyeceğini kaydeden Gürlek, devletin bekası için görevlerini yerine getirmeye devam edeceklerini vurguladı. Hiçbir dış müdahalenin Türk adalet sisteminin işleyişini sekteye uğratamayacağını belirten Bakan, ülkenin demokratik hukuk devleti standartlarını koruma konusundaki kararlılığının altını bir kez daha çizdi.