Ankara'da NATO Zirvesi Tatili: Hangi Memurlar İzinli Olacak?
Ankara, yakın dönemdeki en büyük uluslararası organizasyonlardan birine ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, şehir genelinde hayatın akışını kolaylaştıracak adımlar atılıyor.
Ankara, yakın dönemdeki en büyük uluslararası organizasyonlardan birine ev sahipliği yapmaya hazırlanırken, şehir genelinde hayatın akışını kolaylaştıracak adımlar atılıyor. Büyük bir diplomatik trafiğin yaşanacağı organizasyon süresince, kent merkezindeki yoğunluğun en aza indirilmesi ve lojistik süreçlerin aksamadan yürütülmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, şehirdeki kamu kurumlarında görev yapan çalışanların çalışma düzenine yönelik kapsamlı bir genelge yayımlandı.
Valilik tarafından koordine edilen süreçte, başkent sokaklarındaki araç sirkülasyonunu azaltmak ve yabancı heyetlerin geçiş güzergahlarında güvenliği eksiksiz sağlamak amacıyla idari izin formülü devreye sokuldu. Yetkililer, bu kararın hem kamu çalışanlarının mağduriyet yaşamasını önleyeceğini hem de uluslararası zirvenin prestijine uygun bir düzen kurulmasına katkı sunacağını belirtiyor. Alınan kararla birlikte, başkentin kalbindeki kamu binalarında mesai düzeni geçici bir süreliğine tamamen değişecek.
İdari İznin Uygulanacağı Tarih Aralıkları Ve Saat Detayları Netleşti
Büyük organizasyon için geri sayım sürerken, personelin hangi günlerde izinli sayılacağı da resmi makamlar tarafından net bir takvime bağlandı. Şehirdeki olağanüstü hareketlilik 6 Temmuz Pazartesi günü sabah saat 06,00 itibarıyla resmi olarak başlayacak ve kentteki önlemler kesintisiz sürecek. Kamu çalışanlarını rahatlatacak olan bu özel düzenleme, hafta boyunca devam ederek 12 Temmuz Pazar günü gece yarısı saat 24,00'te sona erecek.
Uluslararası liderlerin ve askeri heyetlerin şehirde bulunacağı 7-8 Temmuz 2026 tarihleri ise tedbirlerin en yoğun uygulanacağı kritik günler olarak öne çıkıyor. Bu iki günde devlet başkanlarının geçiş yapacağı ana arterler ve stratejik bölgeler tamamen kontrol altında tutulacağı için memurların izinli olması büyük bir ulaşım rahatlığı sağlayacak. Planlamaya göre, 1 haftalık süreçte başkentin merkez noktalarında normal mesai trafiği oluşmasının önüne geçilecek.
Başkentin Merkezinde Yer Alan Dokuz Kritik İlçede Mesaiye Ara Veriliyor
Uluslararası zirvenin yaratacağı lojistik yükün ve güvenlik çemberinin coğrafi sınırları da resmi makamlarca belirlendi. Alınan karara göre, Ankara'nın merkezinde bulunan tam 9 büyük ilçedeki devlet dairelerinde görev yapan personel bu düzenlemeden doğrudan faydalanacak. Yoğunluğun ve diplomatik heyetlerin konaklama alanlarının bu bölgelerde yoğunlaşması, idari iznin sınırlarının geniş tutulmasında ana etken oldu.
Uygulamanın geçerli olacağı coğrafi alanlar Altındağ, Çankaya, Etimesgut, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Pursaklar, Sincan ve Yenimahalle olarak açıklandı. Bu ilçelerdeki bakanlıklar, genel müdürlükler ve yerel kamu idareleri, belirtilen tarih aralığında kapılarını zorunlu durumlar dışında kapatacak. Şehrin nüfus ve trafik açısından en yoğun bu bölgelerinde memurların evlerinde kalması, zirve trafiğinin %50,0 oranında rahatlamasını sağlayacak.
Kritik Sektörlerde Görev Yapan Devlet Memurları İzin Kapsamı Dışında Tutuluyor
Tüm şehirde büyük bir tatil havası oluşsa da hayati önem taşıyan devlet hizmetlerinin durmaması için çok sıkı muafiyet kuralları getirildi. Kentteki genel düzenin bozulmaması, acil durum senaryolarının aksamaması ve vatandaşların temel ihtiyaçlarına erişebilmesi için bazı meslek grupları kesintisiz çalışmaya devam edecek. Bu doğrultuda, stratejik öneme sahip kurumlarda esnek ya da dönüşümlü mesai yerine tam zamanlı çalışma modeli uygulanacak.
Sağlık kuruluşları, emniyet birimleri, itfaiye ekipleri, 112 Acil Çağrı Merkezleri ve lojistik altyapı hizmetlerinde çalışan personeller görevlerinin başında yer alacak. Ulaşım, göç idaresi ve haberleşme sektöründeki kamu görevlileri de uluslararası misafirlerin ve şehir halkının güvenliği için mesai yapmayı sürdürecek. Kamu kurumlarının yöneticileri, zirve süresince herhangi bir aksama yaşanmaması adına şimdiden nöbetçi personel listelerini hazırlayarak koordinasyon merkezlerine bildirdi.