81 Yıllık Gelenek! Malatya Tarhanası Dünyaya Açılıyor

Osmanlı döneminden günümüze aktarılan geleneksel 'sıkma' tarhananın üretimini sürdüren Celalettin Canpolat, Malatya'da kurduğu işletmede günde 750 kilogram üretim yaparak Türkiye'nin dört bir yanına gönderiyor, şimdi ise yurt dışına açılmayı hedefliyor.

Malatya'da 81 yıldır sürdürülen tarhana üretimi, üçüncü kuşak temsilcisi Celalettin Canpolat tarafından devam ettiriliyor. 39 yaşındaki Canpolat, Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde kurduğu işletmede geleneksel yöntemlerle tarhana üretimini sürdürüyor.

Osmanlı Usulü Katkısız Tarhana

Yoğurt, buğday, tuz ve mayadan oluşan tarhananın Osmanlı dönemindeki tarifle üretildiğini belirten Canpolat, ürünün yüzde 85 oranında yoğurt içerdiğini ve kalsiyum kaynağı olduğunu söyledi. Tarhananın fermente edilerek kurutulduğunu, herhangi bir katkı maddesi veya koruyucu içermediğini vurguladı.

Kadın İstihdamına Katkı

İşletmesinde 8 kadına istihdam sağlayan Canpolat, geleneksel lezzeti hem üretmeye hem de tanıtmaya devam ettiklerini ifade etti.

İhracat Hedefi

Türkiye'nin birçok iline gönderilen Malatya tarhanası için Avrupa Birliği coğrafi işaret tescili çalışmaları sürüyor. Canpolat, Almanya, Lübnan, Yemen ve Kazakistan başta olmak üzere farklı ülkelerle ihracat görüşmeleri yaptıklarını, özellikle Orta Doğu pazarına açılmayı hedeflediklerini belirtti.

Bakmadan Geçme