Açık Büfe ve Serpme Kahvaltıda İsraf Dönemi Sona Eriyor: Yeni Düzenleme Yolda
Türkiye'de her yıl milyonlarca ton gıdanın israf edilmesi, hem ekonomiyi hem de tüketicinin cebini olumsuz etkiliyor.
Bu durumun önüne geçmek amacıyla hükümet, özellikle açık büfe ve serpme kahvaltılardaki savurganlığı azaltmak için kapsamlı bir adım atmaya hazırlanıyor. Planlanan düzenleme ile restoranlarda “kişi sayısı dayatması” kalkacak, otellerde ise açık büfe sisteminde önemli değişiklikler yapılacak.
Gıda İsrafında Endişe Verici Rakamlar
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın verilerine göre ülkede her yıl ortalama 23 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Meyve ve sebzelerde ise bu oran yüzde 35’e kadar çıkıyor. Yani, sofraya ulaşmadan boşa harcanan ürün miktarı, hem tarımsal üretimde hem de gıda fiyatlarında büyük kayıplara neden oluyor. Gıda enflasyonunu tetikleyen bu tablo karşısında Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu harekete geçti.
Serpme Kahvaltıda Kişi Dayatmasına Son
Son yıllarda popülerleşen serpme kahvaltılar, keyifli bir hafta sonu etkinliği olmaktan çıkıp israfın en önemli sebeplerinden biri haline geldi. Mekânların müşteri sayısına göre porsiyon zorunluluğu uygulaması, ihtiyaçtan fazla yiyeceğin masaya gelmesine yol açıyor. Cumhurbaşkanlığı Tarım ve Gıda Politikaları Kurulu Üyesi ve TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, serpme kahvaltılarda sunulan ürünlerin yarısının çöpe gittiğini belirtiyor. Bingöl, “Üç kişinin rahatça doyması için iki kişilik kahvaltı yeterli olabiliyor. Ancak işletmeler kişi başına zorunluluk getirdiği için gereksiz fazla ürün masaya geliyor. Bunların çoğu hiç dokunulmadan çöpe gidiyor” dedi.
Otellerde Açık Büfe Sistemine Yeni Kurallar
Sadece serpme kahvaltılar değil, otellerdeki açık büfe sistemleri de büyük bir israf kaynağı olarak öne çıkıyor. Tatilcilerin “her şeyden tatmak” isteğiyle tabaklarını doldurup yememesi, milyonlarca liralık gıdanın çöpe gitmesine yol açıyor. Bingöl, “Açık büfeler bir israf düzenine dönüşmüş durumda. İnsanlar gereğinden fazla alıyor, yenmeyen yiyecekler çöpe gidiyor” diyerek bu konuda yapılacak düzenlemelerin hem işletmelere hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağını ifade etti.
Yasal Düzenleme İçin Süreç Başlıyor
Hazırlanan kapsamlı israf raporunun önümüzdeki iki ay içerisinde önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, ardından ilgili bakanlıklara sunulması planlanıyor. Bu raporun Meclis gündemine gelmesiyle birlikte, hem restoranlarda hem de otellerde gıda israfını önleyecek yasal düzenlemeler yürürlüğe girecek. Düzenlemeyle birlikte, işletmelerde porsiyon kontrolü, açık büfelerde tüketici bilgilendirme çalışmaları ve kişi sayısına dayalı zorunlulukların kaldırılması gibi adımlar atılması bekleniyor.
Bu gelişmeler, hem tüketici haklarını korumayı hem de tarım ve gıda sektöründe sürdürülebilirliği sağlamayı hedefliyor.
Kaynak: Zeki Ersin Yıldırım
Bakmadan Geçme