banner13

Kükürt Engelinde Son Durum

Kükürt oranı 2 bin ppm üstünde olan kuru kayısı, Avrupa Birliği ülkelerinden bu oran bahane edilerek geri gönderiliyor. Peki oluşturulmak istenen “Kükürtlü kayısıyı Avrupa yemiyor siz de yemeyin algısı ne kadar gerçeği yansıtıyor?. Kükürtlü kayısı gerçekten zararlı mı? İşte cevabı…

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
05 Haziran 2019 Çarşamba 22:19
Kükürt Engelinde Son Durum

Kükürt oranı 2 bin ppm üstünde olan kuru kayısı, Avrupa Birliği ülkelerinden bu oran bahane edilerek geri gönderiliyor.  Peki oluşturulmak istenen “Kükürtlü kayısıyı Avrupa yemiyor siz de yemeyin algısı ne kadar gerçeği yansıtıyor?. Kükürtlü kayısı gerçekten zararlı mı? İşte cevabı…

Bir süredir, kükürt oranından dolayı Avrupa Birliği ülkelerinden geri dönmesiyle gündemde yer buluyor. Peki kükürdün zararlı olduğuna dair bilimsel bir veri var mı? Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, 2017 yılında 114 ülkeye 94 bin ton kuru kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini ve bunun karşılığında 266 milyon 874 bin dolar girdisi sağlandığını açıkladı. Verilere göre kayısının bazı ülkelerin kapılarından geri çevrilmesinde ilk sırada yer alan faktör ise kükürt oranın yüksek olması. 

UZMANLAR “ZARARLI DEĞİL” DİYOR
Peki kayısıda kükürt oranı insan vücudu için gerçekten zararlı mı? İnönü Üniversitesi Kimya  Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Yunus Önal cevapladı. Önal, “Kükürtlü kayısının insan sağlığı için tehlikeli olduğuna dair bir tek bilimsel çalışma yok.”  dedi.

İnsan vücudunun günlük 850 mg civarında kükürde ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Önal, kayısı dışında da bir çok gıdada kükürt olduğunun altını çizdi. Önal, “Sarımsakta da kükürt var ama sarımsağı kükürt olarak tüketemeyiz. Bir insanın bir günde alacağı kükürt miktarı yaklaşık 850-900 mg’dır. Bu da önemli bir değer. Bizim bu oranı günlük hayatta tükettiğimiz gıdalardan almamız lazım. Bizim dışımızda kükürtlü kayısıyı kullanan ülkelerin tek bir amacı var o da insanlarının bağışıklık sistemini güçlendirmektir” şeklinde konuştu.

UZMANLAR KÜKÜRT KONUSUNDA HEMFİKİR
Kükürt oranı 2 bin ppm’in üzerinde olan kayısılar Avrupa Birliği ülkelerinin kapılarından geri gönderiliyor. Bu durum  da kayısı ihracatçısına sıkıntılar yaşatıyor.  Uzmanlar kükürdün insan sağlığına zararının bilimsel olarak kanıtlanmadığı konusunda hemfikir.  İnönü Üniversitesi Gıda Mühendisliği Başkanı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökhan Durmaz’da kükürdün insan sağlığına zararlı olmadığını kaydederek uçucu bir madde olmasına da dikkat çekerek, “ Kayısıdaki kükürdün zararlı olduğuna dair bir çalışma yok. Sadece astım hastalarında bazı alerjik reaksiyonlara neden odluğuna dair bazı bulgular var. Normalde 4 bin- 5 bin ppm oranına kadar kükürtlenmiş kayısılar depo ortamında beklerken bile ciddi anlamda kükürt azalıyor. Hatta bu değer o meşhur 2 bin ppm’in altına bile düşebiliyor. Bu oranın düşüşü ayrıca kayısıyı yıkayarak veya ılık suda bekletilerek de hızlandırılabilir.” İfadelerini kaydetti. 

Avrupa birliği kapılarında kayısının kükürt engeline takılıp geri gönderilmesi kayısı ihracatçısını direk, üreticisini ise dolaylı olarak olumsuz etkiliyor. Fakat bilim ortaya koyuyor ki AB’nin 2 bin ppm kükürt oranı yılda kayısı üzerinden 266 milyon dolar girdi sağlayan Türkiye’ye ekonomik anlamda bir set koymak.

Son Güncelleme: 09.03.2018 20:47
Anahtar Kelimeler:
KayısıKükürt
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.