banner13

Malatya Şeker Fabrikası'nda neler oluyor?

Son zamanlarda ardı ardına küspe fiyatlarına zam yapılması, geçici işçilerin kadro sorunları ile gündeme gelen şeker fabrikalarında ne gibi sorunlar yaşanıyor? Malatya şeker fabrikasınınson durumu hakkında ERTV'ye özel değerlendirmelerde bulunan Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, bu sezonun son derece verimli geçtiğini belirtti ve mevcut sorunların bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
21 Aralık 2019 Cumartesi 13:42
Malatya Şeker Fabrikası'nda neler oluyor?

Türkiye'nin, şeker ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı Malatya'daki Şeker Fabrikası'nda sezonun bitmesine az bir zaman kala, küspe fiyatlarının artması ile geçici işçi sorunlarının ne olacağı son günlerde merak konusu oldu.

Fabrikanın son durumunu Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat ERTV mikrofonlarına değerlendirdi. Nuri Murat 13 Eylül'de pancar alımı ile başlayan sezonun son derece verimli geçtiğini ifade ederek "13 Eylül'de pancar alımına, 18 eylül'de de pancar işlemeye başladık. Şu ana kadar 345 bin ton pancar işledik karşılığında 45 bin tona yakın şeker, 109 bin ton  küspe ile 13 bin ton da melas elde ettik. Kampanyamız çok verimli, çok başarılı bir şekilde devam ediyor, yaklaşık 20 bin tona yakın pancarımız kaldı çiftçilerimizde, o pancarında gelmesi ile birlikte Ocak ayının 10'u 15'i gibi bu seneki üretim sezonu muzu tamamlamayı hedefliyoruz" dedi.

Murat, 7/24 sistemine göre çalıştıklarını ve şu anda dışarıdan alacakları sadece 20 bin ton pancar kaldığını da belirterek "Bu sene gerçekten çok başarılı ve verimli bir süreç geçiriyoruz özellikle fabrikaya yapılan otomasyondan sonra, yeniliklerden sonra fabrikamız gerçekten bu sene çok iyi çalışıyor hemen hemen duruşumuz hiç yok çünkü biz 7/24 sistemine göre çalışıyoruz, düğmeye basıldığı zaman pancar bitene kadar süreç devam ediyor. Bu sene çok iyi gidiyor sadece Yazıhan'da 20 bin tona yakın pancarımız var hava bu şekilde devam ederse bir hafta içerisinde oradaki pancarımızı da fabrika sahasına çekersek çok verimli çok başarılı bir sürece tamamlamış oluyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu sene küspede ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Murat, fiyatların neden arttığını da "Bu sene gerçekten küspede sıkıntılar yaşandı çünkü eskiden küspe fiyatını fabrika yönetimi, mevcut fabrikalar belirliyordu ama bu sene genel müdürlüğümüz tespit ediyor. Türkiye'deki fabrikaları değerlendirerek o şekilde bir fiyat listesi çıkarıyor o yüzden bir sıkıntı yaşandı ama son günlerde 240 bin liraya, 250 bin liraya kadar çektiler paketli küspe için bu da makul" diyerek açıkladı.

Şeker İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Murat, TÜRKŞEKER'in yapacağı kadrolu personel alımını doğru bulmadıklarını ifade ederek "Esas bizi ilgilendiren konu bizim geçici işçilerimiz, yıllardır bu fabrikalarımızda geçici işçi olarak çalışan arkadaşlarımız var genel müdürlüğümüz dışarıdan İŞKUR üzerinden bin 500 daimi işçi almayı hedefleyip planlıyor o da bizi gerçekten üzüyor. Biz sendikacıyız eleman alınmasını biz daha çok istiyoruz eleman yetersizliğimiz hat safhada ama mevcutta çalışan geçici arkadaşlarımızın duruma ortadayken dışarıdan eleman alınması bizi, burada çalışan insanları üzüyor. Biz yetkililere bir kez daha sesleniyoruz bir an önce mevcut geçici işçilerimizin sorununu çözsünler, ondan sonra daimi işçi alsınlar diyoruz. Çünkü bu insanlar buraya ömrünü vermişler, 30-40 yıl burada çalışmışlar kendi dallarında uzmanlaşmışlar vardiya tutuyorlar tek başlarına bu insanlar burada bu şekilde çalışıyorken  daimi elemanın dışarıdan alınması bizi üzüyor. Çünkü ortada bir emek, bir vefa var önce bu geçici işçilerimizin durumu düzelsin sonra daimi işçi alınsın diyoruz" şeklinde konuştu.

ERTV HABER MERKEZİ


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.