banner13

İşitme engellilere özel maske geliştirdiler

Pandemi döneminde işitme engellilerin zorlu hayat mücadelelerinde bir engel de maske. Ağız okuma yöntemi ile iletişim kuran işitme engellilerin sessiz çığlıklarına Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yetişti. Öğretmen ve öğrencilerin yoğun çabaları neticesinde işitme engellilere özel maske geliştirildi.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
04 Ocak 2022 Salı 19:13
İşitme engellilere özel maske geliştirdiler

Pandemi döneminde işitme engellilerin zorlu hayat mücadelelerinde bir engel de maske. Ağız okuma yöntemi ile iletişim kuran işitme engellilerin sessiz çığlıklarına Malatya Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yetişti. Öğretmen ve öğrencilerin yoğun çabaları neticesinde işitme engellilere özel maske geliştirildi.

Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Şenol Zarıçlar işitme engellilere özel maskenin Malatya’da yaşayan işitme engelli öğrenciler için tasarlandığını söyledi. Zarıçlar, “Tıbbi maskelerde ağız hareketleri görünmüyor. Ama ürettiğimiz bu maske sayesinde öğrenciler konuşulurken yapılan ağız hareketlerini görebilecekler. Şuanda ilimizde eğitim öğretim yapan bazı engelli okullarında bu maskeler kullanılıyor. Bu fikir özellikle engelli okullarında görev yapan görev yapan okul idarecilerden ve okulumuzda moda tasarım alanında görev yapan öğretmenlerimizden çıktı. Talepler doğrultusunda birbirinden farklı tasarımlar yapıldı. Kullanıma en uygun olan model tespit edilerek üretimi yapıldı. İlimizde şuana kadar öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından 400 adet üretilerek kullanıma sunuldu. Yaklaşık olarak günlük 100 tane maske üretiyoruz. Talep olması halinde üretim sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Öğretmen ve öğrencilerimiz bu maskenin üretim aşamasında özverili bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar” ifadelerini kullandı.

Proje Koordinatörü Şenay Elmas Kılıç da pandemi döneminde cerrahi maske üretimine başladıklarını söyledi. Kılıç, “Öğrencilerimiz ile birlikte yaklaşık 400 bin adet cerrahi maske ürettik. Sonrasında Akşemsettin İşitme Engelliler Okulu’nun gelen talebi değerlendirdik. Çeşitli çalışmalar yaptık. 4-5 denemeden sonra böyle bir tasarım ortaya çıktı. Tamamen ihtiyaçtan doğdu. Sonra öğrencilerimizle birlikte üretimine geçtik. 400 adet üretip verdik. Birkaç adet elimizde kaldı. Talepler olması halinde, üretime hazırız” dedi.

Hafize Özal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinde Şevval Kanar ise maskenin yapım aşamalarını anlattı. Kanar, “İşitme engelli arkadaşlarımız duyamadıkları için ağız okuyarak iletiş kurabiliyorlar. O sebepten geliştirdiğimiz maske ile ağzımızı görebilecekler ve pandemi döneminde de iletişim kurabilecekler. Maskenin üretiminde %100 pamuklu kumaş tercih ettik. Yıkanabilme özelliği olan maske kumaşlarımızı yuvarlak şekilde kestik. Ortasında bulunan şeffaf pencereyi çamaşır suyuna koyarak rahatsız edici kokusunu aldık. Sonrasında dikimi gerçekleştirip, son olarak lastiklerini geçirdik” diye konuştu.

ERTV HABER MERKEZİ

Son Güncelleme: 04.01.2022 19:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.