banner13

Bakan Varank: Malatya'da 24 bin vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Malatya'ya geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk olarak Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan "Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi" istişare ve değerlendirme toplantısında, sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
09 Kasım 2019 Cumartesi 12:34
Bakan Varank: Malatya'da 24 bin vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık

Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Malatya'ya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ilk olarak Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan "Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi" istişare ve değerlendirme toplantısında, sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi.

Bakan Varank burada yaptığı konuşmasında, Malatya'da dünyanın ilk lisanslı kuru kayısı deposunu kurduklarını belirten Varank, 13 milyon avroluk bu yatırımın kuru kayısıda avantaj sağlayacağını söyledi.

Bakanlıkolarak real sektörü üretime teşvik etmek için daha önce uygulanmamış benzersiz politikalar geliştirdiklerini söyleyerek Malatya'da da 7 milyar liralık sabit sermaye yatırımı ile 24 bin vatandaşın istihdam edilmesini sağladıkları belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: 

"Hem Malatya hem de ülkemiz için oldukça önemli bir yatırımın temelini atmaya geldik. Malatya'mızda dünyanın ilk Lisansı Kuru Kayısı Deposunu Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kuruyoruz. 13 milyon avroluk bu yatırım ihracatta dünya lideri olduğumuz kuru kayısıda bize daima bir avantaj sağlayacak. Tabii ki bir projede zaten kalkınma ajansları vasıtası ile yürüyor. Bakanlık olarak sanayinin nabzını tutmak, karşılaştığınız risk ve fırsatları birebir sizlerle değerlendirmek ve yapıcı çözümlü önerileri getirmek bizim her zaman en temel önceliğimiz oldu bundan sonra da olmaya devam edecek. 

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile birlikte reel sektörü ve imalat sektörünü ilgilendiren hususta bakanlığımızın şemsiyesi altında toplandı. Fikirden ürüne varıncaya dek her aşama ile ilgili desteklerimiz var, üretimi yatırımı ve istihdama teşvik etmek adına imkanlarımızı seferber etmiş durumdayız. Geçtiğimiz Eylül ayında 2023 Sanayi ve teknolojiye stratejimizi açıkladık. İddialı ama bir o kadar da gerçekçi hedefler koyduk. Türkiye küresel ekonomide daha üst basamaklara çıkmayı elbette hak ediyor, bunu başarabilecek sanayi altyapısına, girişimcilik ruhuna ve insan gücüne sahibiz. Daha güçlü bir Türkiye için katma değerli üretim ve teknoloji liderliğinde bir rotayı hep beraber takip edeceğiz, bu yolda milli teknoloji hamlesi yönümüzü belirleyecek, Yüksek Teknoloji ve inovasyon, dijital dönüşüm, girişimcilik, beşeri sermaye ve altyapı alanlarında atacağımız somut adımlarla hedeflerimize teker teker ulaşacağız. 

Ülkemizi kritik teknolojilerde ve yüksek katma değerli ürünler de vazgeçilmez bir küresel oyuncu yapmanın derdindeyiz. Sürecin başarısında sizlerinde desteği ve işbirliği elbette bizim için çok önemli. Yatırımlar üretme ve istihdama çok daha güçlü bir şekilde asılmanız gerekiyor, ekonomik bağımsızlığımızı aslında buradan geçiyor. Real sektörümüzü üretime teşvik etmek için daha önce uygulanmamış benzersiz politikalar geliştiriyoruz. Teknoloji Odaklığı Sanayi Hamlesi Programı bunlardan bir tanesi. Programla birlikte yüksek katma değerli ürünlerin yerli imkan ve kabiliyetleri ile üretilmesini amaçlıyoruz, bunun için odak sektörleri ve bu sektörlerdeki öncelikli ürünleri şimdiden belirledik. Program dahilinde hem alıcıyı hem de üreticiyi aynı anda teşvik ederek tüm desteklerinizi bütüncül bir anlayışla yöneteceğiz. Stratejik ya da proje bazlı teşviklerimiz bu program kapsamında girişimcilerimizin hizmetinde olacak. Pilot uygulama olarak makine sektörü ile başladık, başvuruları 22 Kasım'a kadar almaya devam edeceğiz. Sonraki aşamada diğer öncelikli sektörler ve ürün grupları içinde çağrılara çıkacağız. Oldukça heyecan verici olan bu programı biz çok önemsiyoruz sizlerin de çok önemsemesi rica ediyoruz ve gelin sizler de bu programın bir parçası olun ve başvurularınızı yapın istiyoruz. Sizlerin ülke ekonomisine ve kendi potansiyelinize çok daha güçlü bir şekilde güvenmesi gerekiyor. 

Makro ekonomik verilere baktığımızda faizler ve enflasyonun düştüğünü görüyoruz, kurda istikrarı yakaladığımızı görüyoruz, imalat  kapasite kullanım oranları artıyor, bankalar reel sektöre kredi verme konusunda biraz daha hazırlıklı durumdalar. İçerideki bu ortam yurt dışına da yansımış durumda uluslararası kuruluşlar ülkemiz hakkındaki büyüme tahminlerini tek tek yukarı yönlü revize ediyorlar. Dünya Bankası'nın iş yapma kolaylığı endeksinde üst üste iki senedir üst sıralara doğru tırmanıyoruz. Ekonomimiz Günden güne sizlerin de yatırım iştahının artmasıyla daha da güçlenecek.

Malatya'dan beklentilerimiz çok büyük Malatya Doğu Anadolu Bölgesi'nde sanayimizin parlayan bir yıldızı. Gıda, tekstil, makine, yapı ürünleri ve mobilya imalatında güçlü bir birikime sahip. Yılının ilk 10 ayında Malatya'nın ihracatı geçen seneye göre %13'lük bir artış göstermiş durumda bu şehirde neredeyse her sektörde ihracat yapabilen bir sanayi altyapısı var. Tabii bu alt yapının gelişmesinde sunduğumuz desteklerinde büyük bir katkısı olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bugüne kadar Malatya'da 7 milyar liralık sabit sermaye yatırımı teşvik edip 24 bin vatandaşımızın istihdam edilmesini sağladık. Girişimcilik ve finansman gibi alanlarda 6 bine yakın KOBİ KOSGEB'den faydalanıyor, KOSGEB'in girişimcilik destek programlarından yararlanan ya da yararlanmak isteyen girişimcilerimiz için 50 bin lira üst limitli yeni bir kredi programını da yakın bir zamanda başlattık. Buna göre 50 bin liraya kadar aldığınız kredinin 10 puanının finansman maliyetini KOSGEP olarak biz karşılıyoruz ve böylelikle sermayemiz de ek bir katkı sunmuş olacağız". 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.