banner13

Atık Su Arıtma Tesisi artık kendi elektriğini üretecek

Malatya Atık Su Arıtma Tesisi, elektriğini kurulacak olan güneş enerji santrali ile karşılayacak.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
08 Kasım 2019 Cuma 17:30
Atık Su Arıtma Tesisi artık kendi elektriğini üretecek

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, beraberinde AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca, MASKİ Genel Müdürü M. Yaşar Karataş ve ilgili daire başkanları ile birlikte Atıksu Arıtma Tesisinde yapılacak olan GES alanında incelemelerde bulundular.

Gürkan: Atıksu Arıtma Tesisinin bütün elektrik giderleri GES ile karşılanacak

Arıtma Tesisi tarafından kullanılan elektrik enerjisinin artık Güneş Enerji Santrali ile üretileceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “MASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalar neticesinde AB’den alınan hibe kredi ile ilk etapta 1 MW elektrik üretimi ile Atıksı Arıtma Tesisinin toplam tüketiminin 5/1’inin karşılanması amaçlanmaktadır.

MASKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından ikinci aşamada ise GES projesi ile 5 MW elektrik üretimi amaçlanmakta ve bu üretilen enerji ile Atıksu Arıtma Tesisinin bütün enerji giderlerinin karşılanması planlanmaktadır. GES Projemizin hayata geçirilmesi için çalışmalara biran önce başlanacak ve herhangi bir aksilik çıkmadığı taktirde önümüzdeki yıldan itibaren enerji üretimine başlanacaktır. Böyle bir projeyi hazırladıkları ve hayata geçirdikleri için MASKİ Genel Müdürümüze ve ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.

Elektrik maliyetlerinin MASKİ Genel Müdürlüğüne önemli bir yük getirdiğini belirten Başkan Gürkan, “MASKİ Genel Müdürlüğümüz içme suyunda terfi sistemi dediğimiz kademe sistemi ile çalışan şebekelerde de yoğun olarak elektrik enerjisi kullanılmakta ve buda önemli bir gider olarak karşımıza çıkmaktadır. MASKİ Genel Müdürlüğümüz bu şekilde olan içme suyu şebekelerini kendi cazibe sistemine dönüştürülmesi için çalışmalar yapmaktadır. İnşallah 2020 yılı içerisinde %80’ini kendi cazibesi ile ulaşılabilen bir formata getireceğiz. Ayrıca ileride Malatya’da herhangi bir su sıkıntısı yaşanmaması için Büyükşehir Belediyesi olarak alternatif su kaynakları için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz” şeklinde konuştu.

Koca: Bu projeyle MASKİ kendi ihtiyacı olan elektriği kendi üretecek

AK Parti İl Başkanı İhsan Koca ise,”MASKİ Genel Müdürlüğümüzün temel giderlerinden biri olan elektrik giderlerinden kendi imkânları ile tasarrufa gitme projelerinden ilkini yerinde inceliyoruz. İnşallah ikinci etapta başlarsa MASKİ Genel Müdürlüğümüz Malatya’da tüketmiş olduğu elektriği kendi üretmiş olacak buda sevindirici bir gelişme. Projede emeği geçenlere başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere teşekkür ediyorum” dedi.

Çalık: GES kurulması önemli bir adım

AK Parti MKYK Üyesi Malatya Milletvekili Öznur Çalık, böyle büyük bir projenin başlaması dolayısıyla kendilerini davet eden Büyükşehir Belediye Başkanına teşekkür ederek, “Atıksu Arıtma Tesisinin bulunduğu bir alanda Güneş Enerji Sisteminin kurulması önemli bir adım. Böyle bir tesisin ilk etapta 1 MW sonrasında da 5 MW bir elektrik üretimi ile yıllık yaklaşık 40 milyon olan elektrik gideri GES ile karşılanmış olacak. Başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan olmak üzere MASKİ Genel Müdürümüz ve ekibine çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Güneş Enerji Santralinin kurulacağı alan gezildi.

(Bülten)


Son Güncelleme: 09.11.2019 14:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.