banner13

Malatya'nın kanayan yarası: Buğday pazarı!..

Yaklaşık 44 yıldır Malatya’nın yükünü çeken Buğday Pazarı, yarım asırda artık bu yükü çekemez duruma geldi. Yıllardır yeni yerine taşınmayı bekleyen Pazar esnafı her kışı eli yüreğinde geçiriyor. Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte her yıl yaşanan acı tablonun bir daha yaşanmaması adına esnaflar kendilerine verilen sözün tutulmasını istiyor.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
18 Ekim 2019 Cuma 12:52
Malatya'nın kanayan yarası: Buğday pazarı!..

Yaklaşık 44 yıldır Malatya’nın yükünü çeken Buğday Pazarı, yarım asırda artık bu yükü çekemez duruma geldi. Yıllardır yeni yerine taşınmayı bekleyen Pazar esnafı her kışı eli yüreğinde geçiriyor. Kış mevsiminin yaklaşması ile birlikte her yıl yaşanan acı tablonun bir daha yaşanmaması adına esnaflar kendilerine verilen sözün tutulmasını istiyor.

Malatya buğday pazarı, özellikle seçim dönemlerinde adı sıkça duyulan yerlerden biri…

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Salköprü mahallesinde, Çevre yolunun hemen göbeğinde 5 dönüm alan üzerinde yer alan buğday pazarı, esnaflarının deyim yerindeyse sorun ve sıkıntılar yuvası halini aldı.

Malatya’nın kanayan yaralarından biri olan, esnafların adeta çilesi haline gelmiş olan buğday pazarının alanının dar olması en büyük sorunlardan biri. Üzerine bir de çevrenin bakımsız olması eklenince iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Yaklaşık 30 yıldır buğday pazarında işyeri olan esnaflardan biri, buğday pazarında sorunların had safhada olduğunu belirterek, “30 m2 dükkan da oturuyoruz. Bir arabamız gelse yer bulamıyoruz ki malları boşaltalım. Temizlik konusunda da büyük sıkıntılar var, belediye buraya bakmıyor. Defalarca yetkililere aktardık ama bizi dinleyen yok. İki dükkan yan yana naylon seriyoruz mallarımız birbirine karışmasın diye. Bir yağmur yağdığı zaman perişan oluyoruz. Çatının altında yer olmuyor, buğdaylarımız telef oluyor. Bir an evvel bizim buradan uygun bir yere taşınmamız lazım” diye konuştu.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve buğday alım satım pazarı esnaflarından Yusuf Budak ta yaşanan sıkıntıları anlattı, “Durumu görüyorsunuz, çok zor durumdayız. Esnaf arkadalar birbirlerini idare ediyorlar. Yoksa mümkün değil burada çalışmak. Malatya’ya bu buğday pazarı yakışmıyor. Özellikle yetkililere söylüyorum. İki tır sağa sola yanaşınca kıpırdayamıyoruz. Alanımız dar. Yıllardan beri belediyeye gidip gelmekten usandık, bıktık.” dedi.

Buğday pazarında birçok sıkıntı ile zaten karşı karşıya olan esnaflar, Kendi Bütçesiyle ürünlerini tartmak için bir kantar satın aldı ve belediyeye hibe etti. Bir süre sonra kantar bozuldu ve eksik tartmaya başladı. Durumu defalarca yetkililere aktaran esnafların bu sorunu da çözümsüz kaldı.

Budak konuyla ilgili, “Kantarı biz belediyeye hibe ettik. 40 yıllık kantar bu. Tırlar tartılmıyor. Yetkililere, fuar yetkililerine söylüyoruz ama yapacağımız bir şey yok diyorlar. Bununla belediye başkanları, yetkililer ilgilenirse çok makbule geçer bizim için de çok iyi olur.” İfadelerini kullandı.

Haziran ayında Malatya genelinde sağanak yağış meydana gelmiş, tonlarca buğday zarar görmüştü.

Esnafın yaşadığı mağduriyeti yerinde inceleyen Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan’da, pazarın halinin işler acısı olduğunu söyleyerek, acil bir şekilde yeni bir Buğday ve Şire Pazarı yapılması gerektiğini dile getirmişti.

Yağan yağmur ile birlikte stoklanan hububatın zarar gördüğünü ifade eden Özcan, “Bugün buradaki tüccarlarımız mağdur durumdalar. Şuan buğday pazarında sezonda açıldığı için buraya üreticinin getirdiği mahsuller perişan halde. Yetkililerin bu soruna acilen bir çözüm bulmasını istiyoruz. Malatya Ticaret Borsası olarak bu konunun yakinen takipçisiyiz. Başta Sayın Valimiz, Belediye Başkanlarımız, merkezi hükümetin yetkilileri, siyasi partilerin temsilcilerinin bu konuyla ilgili bir çözüm bulmasını istiyoruz. Artık belediye başkanlarımızın nikah kıymayı ve nikah şahitlik yapmayı bırakıp biran önce yeni bir buğday pazarı ve şire pazarı talebimizi masaya yatırıp mutlaka bununla ilgili çalışma yapmalarını bekliyoruz” açıklamalarını yapmıştı.

Yıllardır buğday pazarının taşınma konusu gündemde sıkça yer aldı. En son Malatya Ticaret borsasının eylül ayı toplantısında gündem oldu. Malatya'nın önemli sorunların arasında Şire Pazarı ve Buğday Pazarı yerleşkesinin geldiğini ifade eden Başkan Özcan, konuşmasına şöyle devam etmişti: "Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan ile bir araya gelerek istişarelerde bulunduk. Başkanımızda bu konuda oldukça kararlı Malatya'nın bu konuda ihtiyacının elzem olduğunu ifade ederek en kısa sürede bu ihtiyacın karşılanmasına yönelik çalışmalarda bulunacağını belirtti. Bizlerde sayın başkanımızla beraber önümüzdeki günlerde Şire Pazarı ve Buğday Pazarı tüccar ve ihracatçılarımızla bir araya gelerek yerleşke konusunda bir görüşme gerçekleştireceğiz. Yeni bir Şire Pazarı ve Buğday Pazarını Malatya'mıza kazandıracağız."

Yaklaşık 44 yıldır Salköprü Mahallesi’nde bulunan Buğday Pazarı’nın taşınacağı hep konuşuldu, yazıldı çizildi fakat bu güne kadar herhangi bir hareketlilik yaşanmadı. Buğday pazarı esnafının bu yarasının ne zaman sarılacağı da belirsizliğini koruyor.

ERTV HABER MERKEZİ

Son Güncelleme: 18.10.2019 13:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.