banner13

Elazığ depreminin üzerinden tam bir yıl geçti... Acılar hala taze...

24 Ocak 2020'de merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6,8 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir yıl geçti. Elazığ’da 37, Malatya’da ise 4 kişi olmak üzere 41 kişiyi hayattan koparan depremde iki ilde büyük bir yıkım yaşandı.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
24 Ocak 2021 Pazar 19:17
Elazığ depreminin üzerinden tam bir yıl geçti... Acılar hala taze...

24 Ocak 2020'de merkez üssü Elazığ Sivrice olan 6,8 büyüklüğündeki depremin üzerinden tam bir yıl geçti. Elazığ’da 37, Malatya’da ise 4 kişi olmak üzere 41 kişiyi hayattan koparan depremde iki ilde büyük bir yıkım yaşandı.

24 Ocak’ta saatler 20.55’i gösterdiğinde Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki deprem Elazığ ve Malatya’yı salladı. Deprem yerin 6,75 kilometre derinliğinde meydana geldi.

Depremde 4’ü Malatya’nın Doğanyol ilçesinde 37’si de Elazığ’da olmak üzere 41 kişi hayatını kaybetti, bin 607 kişi de yaralandı.

Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirildi. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezleri aktif hale getirildi.

Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında 4 bin 046 personel görev aldı. Bölgeye 24 bin 402 çadır ulaştırılırken, 34 bin öğün sıcak yemek, 18 bin 620 kahvaltı ve 7 bin çorba depremden etkilenenlere dağıtıldı.

Bölgede depremden etkilenen vatandaşların barınmadan beslenmeye, sağlıktan psikososyal desteğe kadar tüm ihtiyaçları karşılandı. AFAD Başkanlığı bölgeye 305 tır ile yardım ulaştırdı. Bölgeye, AFAD koordinasyonunda toplam 24 bin 402 aile çadırı, 400 genel maksatlı çadır, 26 bin 501 yatak, 62 bin 963 battaniye, 4 bin 312 ısıtıcı, 6 bin 436 adet gıda kolisi sevk edildi.

AFAD, depremin ardından nakdi yardımda bulunmak isteyenler için yardım kampanyası başlattı. AFAD SMS ve havale yoluyla para yardımı yapmak isteyenler için Twitter hesabından SMS ve hesap numaraları paylaştı. Yapılan yardımlar sonucu, 13.45 itibariyle banka hesaplarında 19 milyon 139 bin 846 TL, SMS sisteminde 26 milyon 320 bin 300 TL olmak üzere toplamda 45 milyon 460 bin 146 TL toplandı.

Cep telefonu operatörleri de Elazığ merkezli yaşanan deprem sonrasında bölgede yaşayan vatandaşlara ücretsiz internet ve konuşma tanımladı.

Türk Hava Yolları 6,8 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Elazığ'a ve Malatya’ya 150 TL sabit fiyat uygulamasıyla ek seferler düzenledi.  Yine Elazığ ve Malatya seferlerine ait biletler de ücretsiz değiştirildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Elazığ ve çevre illeri etkileyen deprem nedeniyle, Elazığ ve Malatya'da vergi kanunlarının uygulanması bakımından 3 ay süreyle mücbir sebep hali ilan edildiğini açıkladı.

Bakanlık'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada iki kentteki vergi mükelleflerinin vergi borçlarının ve motorlu taşıtlar vergisi taksit ödeme sürelerinin uzatıldığı belirtildi.

Ankara Cumhuriyet Başsvcılığı da 6,8 büyüklüğündeki depremin ardından sosyal medyada "provokatif içerik paylaşan" hesaplar hakkında soruşturma başlattı.

Radyo ve Televizyon üst Kurulu depremin ardından radyo ve televizyonlardaki "provokatif yorum ve haberler" için inceleme başlattı.

Türkiye Futbol Federasyonu, Süper Lig'in 19. haftasındaki Yeni Malatyaspor-Trabzonspor maçının deprem sebebiyle ertelendiğini açıkladı.

Depremin ardından Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'in yanı sıra Fransa, Almanya ve Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu pek çok ülke de başsağlığı ve taziye mesajları yayımladı.

İran Sağlık Bakanlığı ve Kosova Cumhurbaşkanlığı, depremin ardından geçmiş olsun dileklerini ileten mesajlar paylaştı. İki ülkenin kurumları da gerektiği takdirde Türkiye'ye sağlık ve kurtarma ekipleri gönderebileceklerini duyurdu.

ERTV HABER MERKEZİ 

Son Güncelleme: 24.01.2021 20:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.