banner13

Milletvekili Çalık’tan tarımsal destek ödemelerine ilişkin açıklama

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 2022 yılında 25,8 milyar lira olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesinin 3,2 milyar lira ek bütçe ile 29 milyar liraya yükseltildiğini ve geçen yıl Malatya’daki üreticilere 220 milyon 890 bin lira destek ödemesi yapıldığını söyledi.

ERTV Haber Merkezi
ERTV Haber Merkezi
13 Nisan 2022 Çarşamba 16:08
Milletvekili Çalık’tan tarımsal destek ödemelerine ilişkin açıklama

AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu Üyesi (MKYK) ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, 2022 yılında 25,8 milyar lira olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesinin 3,2 milyar lira ek bütçe ile 29 milyar liraya yükseltildiğini ve geçen yıl Malatya’daki üreticilere 220 milyon 890 bin lira destek ödemesi yapıldığını söyledi.

Milletvekili Çalık, beraberindeki partililerle birlikte Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’ı ziyaret etti. Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, ziyarette yaptığı konuşmada, Milletvekili Öznur Çalık’ın her zaman üreticilerinin sorunlarıyla ilgilendiğini belirtti.

Milletvekili Öznur Çalık ise Malatya Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın’a yaptığı çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Çalık, Malatya’nın tarım şehri olduğunu, bu noktada da Malatya’ya tarımla ilgili yapılacak olan yatırımları çok önemsediklerini ifade etti. Malatya’ya hem hayvancılık hem de tarım alanında ciddi desteklerin verildiğini kaydeden Çalık, “Son 20 yılda 39 milyarlık yatırımı Malatya’ya kazandırdık. Malatya’ya her alanda önemli yatırımlar yaptık. Sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Malatya’ya yaklaşık 6 milyarlık yatırım yapıldı” dedi.

Tarımsal Destekleme Bütçesi Arttırıldı
Çalık, 2022 yılında 25,8 milyar lira olarak planlanan tarımsal destekleme bütçesinin 3,2 milyar lira ek bütçe ile 29 milyar liraya yükseltildiğini ve geçen yıl Malatya’da çiftçilere 220 milyon 890 bin lira destek ödemesi yapıldığını söyledi. Çalık, “Geçen yıl ilimizde bitkisel üretimin desteklenmesine 65 milyon 677 bin lira, hayvansal üretimin desteklenmesine 46 milyon 225 bin lira, su ürünlerin desteklenmesine 945 bin lira, gen kaynakları için 1 milyon 200 bin lira, Tarsim’den 100 milyon 220 bin lira, kırsal kalkınma için 6 milyon 630 bin lira olmak üzere toplamda 220 milyon 890 bin lira destekleme ödemesi yapıldı. 2022 yılında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreticilerine, mazot, gübre, sertifikalı tohum ve ek 50 lirada girdi desteğiyle beraber dekara toplamda 116 lira ödenmiş olacak. Bakanlıkça yetkilendirilerek tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan serbest tarım danışmanları ile ziraat odası ve üretici örgütlerinde 5'i geçmemek üzere istihdam edilen her bir tarım danışmanına ödenen ve 46 bin lira olan tarımsal yayım ve danışmanlık desteği 52 bin liraya yükseltildi. Ayrıca, tüketicilere ucuz et sağlanması, besici ve tüketicinin korunması, piyasada oluşan fiyat dalgalanmalarının önlenmesi amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığımıza bağlı Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından ramazan ayı süresince kesimi ve satışı yapılan veya yaptırılan sığır başına yetiştiricilere 2 bin 500 lira destekleme ödemesinde bulunulacak. Yine tarımsal üretime sağlanan düşük faizli kredi uygulamasının süresi 31 Aralık 2023'e kadar uzatıldı. Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğinde kredi üst limiti 40 milyon liraya, damızlık düve yetiştiriciliği ile büyükbaş hayvan besiciliğinde 20 milyon liraya, küçükbaş hayvancılıkta 25 milyon liraya, arıcılıkta 5 milyon liraya, kanatlı sektöründe 7,5 milyon liraya, su ürünleri sektöründe 15 milyon liraya yükseltildi. Geleneksel hayvansal üretim ile geleneksel bitkisel üretimde sıfır faizli kredi üst limiti 5 milyon liraya çıkarıldı. Yine Tarım ve Orman Bakanlığımız çiğ süt destekleme prim miktarını 1 Mart itibariyle 80 kuruş artırarak 1 liraya yükseltmişti” dedi. Çalık, birlik binasında üreticilerin ve yetiştiricilerinin istek ve taleplerini dinledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.